Activele grupului financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde de lei, iar creditele au crescut până la 68 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare pentru anul 2022.

În același timp, depozitele au ajuns la 119,7 miliarde de lei, din care 79,9 miliarde de lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde de lei, ale persoanelor juridice.

Astfel, profitul net consolidat al grupului a fost de 2.488,4 milioane lei, din care cel al băncii, de 2.178 milioane lei.

Profitul operațional al băncii a crescut la 2.698,7 milioane lei. Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul de 49,7% datorită unei gestionări adecvate a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

„A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina și de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflație și de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne privește, am continuat să fim cel mai mare finanțator din România și cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022. Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare și infrastructură și am consolidat poziția băncii și a Grupului BT pe piața locală. Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și sunt baza planurilor ambițioase pentru viitor. Suntem atenți și preocupați de evenimentele geopolitice și macroeconomice, dar în același timp deschiși și la eventuale oportunități”, a spus Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania. 

2022, creștere pe linie

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat.

Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susținerea creditării și dezvoltării economiei românești în perioada următoare.

Peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde de lei, astfel că soldul creditelor ipotecare/imobiliare ajuns la 17 miliarde de lei.

Au fost acordate peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, în 2022. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde de lei.

Banca a acordat peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde de lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro. Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde de lei.

Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 față de 2021, cea mai mare creștere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate, unde numărul finanțărilor a crescut cu 48%.

VEZI AICI: Care au fost rezultatele financiare ale BT în 2021

Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creștere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creșteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. În ceea ce privește finanțările pentru populație, volumul creditelor este +8%.

+

Rata expunerilor neperformante a ajuns la 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Consolidarea grupului

Anul trecut, BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România.

S-au făcut primii pași pentru construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, parte a grupului BT, achiziționată în 2021.

În plus, pe parcursul anului trecut a avut loc integrarea Țiriac Leasing și Idea::Leasing în grup. BT Leasing și Țiriac Leasing au devenit o singură companie, BT Leasing, în ianuarie 2023.

CITEȘTE ȘI: BT Leasing și Țiriac Leasing au devenit o singură companie

Anul trecut și-a început mandatul Consiliul de Administrație BT 2022 – 2026, iar sub coordonarea acestuia, grupul țintește poziția de lider în toate segmentele de activitate, creștere organică, noi achiziții, continuarea digitalizării și creșterea sinergiei dintre companiile sale.