Începând cu 12 septembrie, BRD furnizează clienților săi Plăți Instant, serviciul de plăți interbancare disponibil 24/7/365, cu executarea instantanee a plăților. Continuarea propagării plăților instant demonstrează utilitatea și eficiența serviciului, ușurința lui în utilizare, atractivitatea pentru consumatorii finali. 

Comunitatea băncilor care oferă Plăți Instant a crescut, BRD alăturându-se Băncii Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Băncii Comerciale Române, Patria Bank, Vista Bank și Raiffeisen Bank, bănci care au demonstrat un puternic spirit inovator și doresc să vină în întâmpinarea nevoilor clienților proprii. 

Atât la nivel european, cât și la nivel național, instituțiile financiare au obținut o serie de avantaje competitive și de imagine prin adoptarea plăților instant. Astfel, capitalul de imagine a crescut, atât în rândul consumatorilor existenți de servicii de plăți, cât și în rândul generației tinere, noua utilizatoare a acestor servicii - urmare a înclinației naturale de a folosi tehnologie performantă.

„Prin lansarea serviciului de plăți instant, BRD face astăzi încă un pas înainte pe drumul unui customer journey complet digitalizat și adaptat la ritmul vieții de zi cu zi a clienților noștri, cu o evoluție calitativă importantă privind rapiditatea uneia dintre cele mai importante categorii de operațiuni bancare: plățile. Ne îndeplinim astfel încă o promisiune față de clienții noștri, după o evoluție care cuprinde, între altele, deschiderea la distanță a conturilor, tokenizarea cardurilor prin Apple și Google Pay sau procesul de creditare digitală 100% la distanță. De asemenea, lansarea acestui nou serviciu marchează încă o etapă în procesul de maturizare a platformei YOU BRD”, a declarat François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

În perioada aprilie 2019 - august 2022, serviciul Plăți Instant în lei a funcționat la întreaga sa capacitate, înregistrând o disponibilitate totală de peste 99,9%. Din punct de vedere al volumelor de plăți, serviciul a procesat în primul semestru al acestui an de peste patru ori mai multe tranzacții decât în perioada similară a anului trecut, iar tendința este una de permanentă creștere. Efectul de rețea amplifică adresabilitatea serviciului, odată cu înrolarea unei noi instituții financiare, ajungându-se ca orice deținător de cont să aibă posibilitatea de a plăti instant. 

Durata unui transfer instant este de maximum 10 secunde între cele două conturi - aparținând unor bănci diferite, conform regulilor schemei de plată. În practică, durata reală a transferului între bănci se încadrează în circa 4 secunde. Serviciul este oferit persoanelor fizice sau juridice, deținătoare de cont bancar iar valoarea individuală a unei plăți instant se situează sub 50.000 lei. Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de plățile instant este ca serviciul să fie oferit de către băncile celor doi participanți la procesul de plată.

Proiectul a fost gestionat în cadrul Tribului de plăţi, cu o metodologie de lucru agile, ce a permis echipei să livreze un produs calitativ în cel mai scurt timp posibil.

În cadrul implementării proiectului, BRD Groupe Société Générale a colaborat cu compania Montran, dezvoltatorul sistemului de plăți instant administrat și operat în România de către Transfond.

Foto: Dreamstime