Două din trei persoane au probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute (66%), iar 60% dintre respondenți consideră că nu își pot îndeplini visurile din cauza situației lor financiare, sunt doar câteva din concluziile unui studiu nereprezentativ populației generale, care a fost realizat de BRD Asset Management.

Mai exact, problemele financiare afectează una din cinci persoane respondente (18%) în satisfacerea nevoilor de zi cu zi pentru asigurarea unui trai decent, în timp ce peste un sfert dintre aceste spun că nu reușesc să asigure nici măcar un minim de economii lunare (10% din salariul lunar) pentru a se bucura de stabilitate și de sănătate financiară. 

Mai mult, gestionarea banilor și nivelul de control al cheltuielilor sunt cauzele care stau la baza îngrijorării oamenilor când vine vorba de cheltuieli neprevăzute sau ocazionale, dar și atunci când este vorba de asigurarea unui trai decent.

„Una dintre concluziile studiului indică faptul că una din 4 persoane nu reușește să se disciplineze și să preia controlul asupra planurilor sale financiare, ceea ce pare a indica o nevoie stringentă de a crește educația și responsabilitatea financiară”, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management SAI.

Studiul mai relevă și că aproape jumătate dintre respondenți (49%) nu se preocupă în mod activ de asigurarea unui viitor confortabil financiar.


Alte concluzii ale studiului:

  • doar 40% dintre respondenți au confortul financiar care să le permită accesul la lucrurile pe care le doresc;
  • trei din cinci persoane se simt controlate de situația financiară în viața de zi cu zi
  • două treimi dintre respondenți spun că întâmpină probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute;
  • rutina de economisire lunară a unei sume din salariu care să acopere cheltuieli imprevizibile se reflectă în răspunsurile a 10% dintre respondenți;
  • 34% dintre respondenți sunt optimiști că situația financiară le va oferi liniște la bătrânețe, în timp ce 11% anticipează că vor avea probleme financiare „serioase” atunci;

Constrângerile financiare afectează una din cinci persoane în satisfacerea nevoilor curente, iar jumătate nu duc o viață fericită din cauza gestionării deficitare a banilor, potrivit rezultatelor studiului.

Prezentul studiu a fost derulat de BRD Asset Management SAI și este bazat pe metodologia dezvoltată de Biroul pentru Protecția Consumatorilor de Servicii Financiare (BPCSF) din Statele Unite ale Americii. Acesta include răspunsurile colectate  prin intermediul chestionarului public disponibil pe site-ul www.brdam.ro/planinvest-LP  de la 427 de persoane, nereprezentative populației generale a României, în perioada 8 octombrie 2021 – 8 februarie 2022. 

Sursă foto: 81211771 © Flynt | Dreamstime.com