Securities and Exchange Commission (SEC, practic ASF-ul American, responsabil cu reglementarea valorilor mobiliare) a aprobat primele ETF-uri (Exchange Traded Funds) în bitcoin, relatează Reuters. Este o decizie majoră pentru criptomonede și pentru industria financiară. 

SEC a aprobat 11 cereri, inclusiv de la BlackRock (BLK.N), Ark Investments/21Shares (ABTC.S), Fidelity, Invesco (IVZ.N) și VanEck, în pofida avertismentelor unor oficiali și avocați ai investitorilor că produsele prezintă riscuri.

Se așteaptă ca majoritatea produselor să înceapă să fie tranzacționate de astăzi potrivit emitenților, ceea ce va conduce la o competiție intensă pe piață. Este o ocazie unică pentru bitcoin, într-o industrie afectată de controverse. După un deceniu de dezvoltare, ETF-urile reprezintă un punct de cotitură pentru bitcoin, oferind investitorilor expunere la cea mai mare criptomonedă din lume fără a o deține direct.

Potrivit XTB, un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile.

„Este un lucru pozitiv pentru instituționalizarea bitcoin ca clasă de active", a spus Andrew Bond, director general și analist senior în domeniul tehnologiei financiare la Rosenblatt Securities.

Analiștii de la Standard Chartered au declarat săptămâna aceasta că ETF-urile ar putea atrage între 50 și 100 de miliarde de dolari numai în acest an. Alți analiști au spus că intrările vor fi mai apropiate de 55 de miliarde de dolari în cinci ani.

Capitalizarea de piață a bitcoin se ridica miercuri la peste 913 miliarde de dolari, potrivit CoinGecko. În decembrie 2022, activele nete totale ale ETF-urilor americane se ridicau la 6.500 de miliarde de dolari, potrivit Investment Company Institute.

Bitcoin era cotat la 47.300 de dolari. Criptomoneda a crescut cu peste 70% în ultimele luni, în anticiparea unui ETF, și a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din martie 2022.

Succesul în bătălia pentru fluxurile de intrare va depinde în principal de comisioane și de lichiditate, spun analiștii. Unii emitenți și-au redus comisioanele propuse în noile înregistrări din această săptămână, inclusiv BlackRock și Ark/21Shares. Aceste comisioane variază între 0,2% și 1,5%, multe firme renunțând total la comisioane pentru o anumită perioadă de timp. Pentru speculatorii pe termen scurt care doresc să cumpere și să retragă produse, lichiditatea ar putea fi mai importantă.

Companiile se așteaptă la o avalanșă de publicitate online și alte acțiuni de marketing. Unii emitenți, printre care Bitwise și VanEck, au lansat deja reclame care promovează bitcoin ca investiție.

„Este destul de inedit, așa că vom vedea cum va funcționa. Nu am mai fost niciodată în situația în care 10 ETF-uri din același tip să fie lansate în aceeași zi", a afirmat și Steven McClurg, director de investiții la Valkyrie, al cărui ETF s-a numărat printre cele aprobate miercuri.

Mulţi finanţatori importanți şi-au exprimat în mod public, în ultimii ani, scepticismul sau chiar opoziţia faţă de aceste devize digitale.

„Singura utilitate reală” este că de ele profită „infractori, traficanţi de droguri”, pentru „spălarea fraudei fiscale”, declara la începutul lui decembrie CEO-ul celei mai mari bănci din lume. JPMorgan Chase, Jamie Dimon.„Dac-aş fi eu Guvernul, le-aş pune capăt”, citat de News.ro.

Foto: Pexels