Plățile contactless au devenit unul dintre cele mai facile moduri prin care poți face o plată, scutind timp și oferindu-ți mai multă siguranță, majoritatea tranzacțiilor nefiind condiționate de introducerea codului PIN. Această revoluție a plăților a avut rolul de a salva timpul clienților, primele carduri destinate plăților „fără contact” au fiind folosite prima dată în 1995 de navetiști, iar ani mai târziu, marii procesatori de plăți au început să dezvolte tehnologia contactless și să o folosească la scară largă. România a adoptat această tehnologie în 2008, iar primele carduri contactless au început să apară pe piață în 2009.
Wall-Street.ro și Future Banking îți prezintă, în cadrul proiectului "50 de inovații care au schimbat bankingul", proiectele, tehnologiile și funcționalitățile care ne-au determinat să facem banking altfel, să ne schimbăm obiceiurile de plată sau să ne simplificăm semnificativ viața de zi cu zi în sfera financiară.
Citește și:
Plățile fără contact reprezintă o metodă modernă și convenabilă de a efectua tranzacții, fiind bazată pe tehnologia NFC (Near-Field Communication). Această tehnologie avansată permite dispozitivelor aflate la mică distanță să comunice între ele în mod rapid și sigur, transferând date fără a necesita contact fizic. Conform companiei Global Payments, primul pas semnificativ în istoria plăților fără contact a fost făcut în 1995, când Asociația de Transport cu Autobuzul din Seul a introdus UPass, un card de plată fără contact conceput pentru navetiști.
Când s-au răspândit plățile contactless și în România
În 2008, giganții din industria plăților, Visa, American Express și MasterCard au început să ofere carduri de credit fără contact. Această inițiativă a marcat un moment crucial în popularizarea tehnologiei contactless, punând bazele pentru adoptarea sa la scară largă în tranzacțiile de zi cu zi.
Citește și:
În România, tehnologia plăților contactless a fost introdusă la sfârșitul anului 2008, odată cu lansarea cardurilor PayPass. Reprezentanții companiei estimau că până în primăvara anului 2009 două bănci locale vor începe să emită astfel de carduri, marcând începutul adoptării acestei tehnologii pe piața românească.