Companiile din energie şi cele din industria financiară vor fi cei mai importanţi plătitori de dividende de la Bursa de Valori Bucureşti, se arată într-o analiză realizată de compania de brokeraj Goldring.

Astfel, se estimează că OMV Petrom, Romgaz, Conpet şi BRD ar putea să plătească investitorilor care au avut încredere în acţiunile lor cele mai mari dividende dintre firmele incluse în indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti. De asemenea, Nuclearelectrica, Transilvania Broker de Asigurare, respectiv, Transelectrica ar putea completa acest clasament.

„Estimăm pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componenţa indicelui BET de 7%. Spre comparaţie, la finalul lunii mai (23 mai - n.n.) randamentul mediu brut al societăţilor din BET era de aproximativ 6%. Aşadar, investitorii ar putea avea în faţă un an 2023 atractiv din punctul de vedere al dividendelor, lucru datorat rezultatelor obţinute de companiile din energie, unde criza din domeniu a contribuit la creşterea profitabilităţii în anul 2022", spune Virgil Zahan, directorul general al Goldring.

Conform ultimelor rezultate financiare raportate, la finalul primelor trei trimestre din 2022, sectorul energetic şi de utilităţi, de la nivelul indicelui BET, a marcat o creştere a rezultatului net de 286%, a explicat Virgil Zahan.

Patru din cei şase emitenţi cu randamente atractive, de peste 10%, activează în sectorul energetic. Este vorba despre OMV Petrom (15,6%), Romgaz (12,9%), Conpet (10,6%) şi Nuclearelectrica (10%).

CITEȘTE ȘI: Tendințele care vor influența companiile în 2023

În ceea ce priveşte instituţiile bancare, analiştii Goldring estimează randamente brute de 5,4% pentru Banca Transilvania, respectiv de 10,1% pentru BRD. Comparativ cu dividendele distribuite din rezultatul aferent anului 2021, analiştii Goldring anticipează creşterea valorii dividendului, ce li se cuvine acţionarilor, cu 7,47% în cazul BRD.

În contextul incertitudinilor ridicate, aceştia au luat în considerare utilizarea aceleiaşi rate de alocare a dividendului ca şi în anul anterior, în cazul ambelor instituţii bancare. Politica de dividende finală va fi corelată cu evoluţiile economice din acest an, sectorul bancar fiind mai sensibil la şocuri economice comparativ cu alte sectoare.

De asemenea, este important de menţionat că randamentul dividendelor a fost calculat pe baza preţurilor de închidere ale cotaţiilor din data de 10 ianuarie 2023. De asemenea, în cazul Fondului Proprietatea, dividendul estimat nu include şi impactul listării Hidroelectrica, anunţată pentru acest an.

„Anul 2022 a fost unul dificil pentru investitori, atât pentru cei care deţin acţiuni, cât şi pentru cei cu obligaţiuni. Cu toate acestea, dividendele de la BVB reprezintă un element diferenţiator important în comparaţie cu alte pieţe europene şi internaţionale", completează Virgil Zahan.

Estimările prezente vor fi actualizate pe baza rezultatelor preliminare, ce urmează a fi publicate în luna februarie, dar şi a contextului economic de la acel moment. Este de menţionat şi faptul că analiştii Goldring actualizează randamentul brut al dividendelor, pe baza ultimelor preţuri de tranzacţionare cu frecvenţă săptămânală.

Foto: Dreamstime