Adrian Moraru, Senior Sales Manager la InfoCert Romania, a ținut o prezentare despre identitatea digitală, în cadrul Future Banking Summit 2023, în care a vorbit despre felul în care compania sa simplifică obținerea certificatelor digitale.

Astăzi, e-tokenurile sunt folosite pentru semnarea electronică de documente, autentificare în anumite sisteme sau platforme. Dar, cum spune și Adrian Morar, sunt și câteva probleme care vin la pachet cu acesta, când vine vorba de a-l obține și utiliza: identificarea față în față, deplasarea pentru obținere, configurarea dispozitivelor pentru utilizarea acestui dispozitiv. Toate acestea pot fi acele elemente blocante despre care Morar și-a continuat prezentarea.

„Câți dintre noi ne gândim că e-tokenul poate fi și un element blocant, pentru procesele de business pe care vrem să le implementăm? Noul regulament, EIDAS 2.0, va revoluționa întreaga piață digitală și se concentrează pe digital identity wallet. O noutate e serviciul de activare electronică, ce va deveni un serviciu calificat la nivel european. Noul EU eID va permite accesul și autentificarea la diverse servicii la nivel european, inclusiv solicitarea semnăturilor electronice. Astfel, InfoCert a dezvoltat DIZME, o aplicație care are la bază tehnologia blockchain și principiul Self Sovereign Identity”, a spus, printre altele, Adrian Moraru.

Această aplicație îi permite utilizatorului să parcurgă un proces de identificare, pe diverse nivele de încredere, rezultatul fiind stocat într-un wallet. Astfel, InfoCert va furniza controlul credențialelor obținute și să permită utilizatorilor să le reutilizeze în toate momentele necesare.

Află mai multe despre perspectivele noului EU eID și aplicația DIZME creată de InfoCert, în prezentarea completă de mai jos: