Identitatea digitală este un pilon de bază în transformarea organizațiilor, indiferent de domeniu, cu beneficii multiple pentru toți participanții la acest proces. A fost ideea principală a prezentării lui Adrian Moraru, Senior Sales Manager în cadrul InfoCert Romania, de la Future Banking Summit.

Adrian a analizat subiectul identității digitale plecând de la procesele de onboarding actuale. Un utilizator se loghează pe site-ul instituției financiare, după care urmează o sesiune video remote în care i se validează identitatea și ulterior primește credențialele de semnare și identitate.

„Analizând acest proces, ne dăm seama că este unul centralizat de identitate, repetitiv. Ori de câte ori un utilizator dorește să acceseze servicii în mediul online, nu neapărat bancare, trebuie să își creeze o identitate sau să se logheze prin intermediul altor platforme pentru autentificare.”

Pe baza acestor considerente, abordarea InfoCert mizează pe „decentralized identity”, tehnologie care pune utilizatorul în plan central, oferindu-i control asupra identității sale digitale și a informațiilor asociate cu aceasta.

„Utilizatorul va putea deține într-un wallet o identitate digitală de încredere, căreia îi putem asocia inclusiv atribute de încredere. Partenerii în astfel de rețele sunt emitenții și cei care fac autentificările. Emitenții vor funcționa ca terți de încredere care furnizează identități digitale de încredere maximă, activitate ce poate fi ulterior și monetizată. În momentul în care un autentificator poate să solicite sau să consume identități validate de emitenți în pașii anteriori, aceștia vor putea obține venituri în acest sistem.”

Decentralized identity

Adrian Moraru a evidențiat principiile pe care se bazează rețelele „decentralized identity”:

  • Existența/independența – o identitate digitală trebuie să existe independent de furnizorii de servicii.
  • Controlul și accesul la datele de identitate – informațiile asociate cu identitatea respectivă trebuie să fie oferite utilizatorului.
  • Transparența, persistența, portabilitatea, interoperabilitatea – identitățile digitale să fie interoperabile atât între industrii, cât și între țări.
  • Consimțământul utilizatorului trebuie luat la crearea identității digitale, dar și la utilizarea acesteia.
  • Minimizarea și protecția datelor.

Pe baza acestor principii, InfoCert a dezvoltat platforma DIZME ce promovează principiile Self Sovereign Identity (SSI) pentru a asigura utilizatorului un management distribuit al identității și al informațiilor.

DIZME este prima rețea decentralized identity care combină beneficiile SSI, conformitatea cu regulamentul eIDAS și GDPR.

„DIZME este o platformă bazată pe tehnologie blockchain. Ea permite utilizatorului să devină adevăratul deținător al identității digitale, oferind avantaje precum onbording rapid, experiența de utilizare ușoară și transmiterea de mesaje prin mijloace securizate. Totodată, permite logarea sau autentificarea universală la platformele partenere DIZME”, a menționat Adrian Moraru.

Nivelul de încredere al identităților digitale stocate în wallet-ul Dizme este configurat pe 3 niveluri, așa cum prevede și regulamentul eIDAS (scăzut, mediu și avansat). 

+

Comisia Europeană discută încă din 2021 despre revizuirea regulamentului eIDAS, iar varianta 2.0 a acestuia se va baza pe un wallet digital ce va oferi acces la servicii publice și private.

„Acesta va conține informații despre identitatea utilizatorilor, dar și atribute de încredere provenite din surse de încredere – bănci, telecom, utilități. Un criteriu foarte important este faptul că identitatea va fi în controlul exclusiv al utilizatorului. Pentru promovarea și dezvoltarea acestui proiect, InfoCERT face parte din două consorții importante la nivel european, NOBID și European Digital Wallet Consortium.”

InfoCert este o autoritate de servicii de încredere și soluții de certificare din Italia, acreditați conform regulamentului eIDAS. Compania are 15 birouri la nivel internațional, peste 600 de angajați și mai mult de 5.000 de clienți în zona enterprise și 8.000.000 de utilizatori care folosesc soluțiile InfoCert. 

Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, iFactor, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citi Romania, enfineo, Oney Romania, Mokka, Credex, Certsign, Salarium, ProCredit Bank, Autonom și Magnolia.ro. Partener instituțional: Asociația Română de Fintech (RoFin.tech).

Vezi aici prezentările susținute de unii dintre vorbitorii de la Future Banking Summit.

Foto: Ovidiu Udrescu

Acest articol a fost realizat cu ajutorul soluției software Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).