Adrian Dinculescu, Managing Partner la Namirial, s-a referit în prezentarea sa de la Future Banking Summit la modul în care s-a schimbat legislația privind identitatea digitală și la viitoarele schimbări preconizate.
„Regulamentul eIDAS 2.0 se concentrează mai mult pe identitatea digitală și aduce și alte schimbări legislative, precum arhivarea electronică. Se pune în discuție, de asemenea, wallet-ul digital la nivel european. Nu știm cum va arăta versiunea finală a legislației, pentru că sunt multe modificări primite de la statele membre și fiecare vine cu noi propuneri, amendamente sau încearcă să reglementeze actualele norme.”
România a făcut pași importanți cu normele pentru identificarea video la distanţă adoptate de ADR.
CITEȘTE ȘI: Adrian Dinculescu, Namirial – Am emis peste 1 milion de certificate calificate în 2021
Citește și:
Dinculescu a menționat că pandemia a schimbat modul în care companiile, în general, dar și instituțiile financiare se raportează la instrumentele digitale, precum semnăturile electronice calificate care au fost la mare căutare. În pandemia volumul de cereri pentru semnături electronice calificate a crescut foarte mult, acum nivelul s-a stabilizat, iar cererea este pozitivă de la an la an, cu o rată mare de adopție.
„Acum avem și cadrul legal legat de identificarea persoanei la distanță, avem și arhivarea electronică, care devine tot mai interesată în piață. Observăm că se schimbă modul în care sunt abordate aceste servicii digitale, pentru că tot mai multe companii au nevoie de ele, așa cum este și comunicarea certificată, datorită volumului mare de documente emise digital. Organizațiile au nevoie ca acestea să fie certificate și arhivate în mod corespunzător”, a subliniat oficialul Namirial.
Întrebat cum se văd aceste lucruri în mediul privat, Adrian Dinculescu a spus că, deocamdată, autoritățile publice nu s-au grăbit să treacă la identificarea video la distanță a cetățenilor atunci când apelează la serviciile publice. Și acest lucru are o explicație simplă, conform normelor ADR, soluțiile de identificare video trebuie să fie furnizate fie de un furnizor acreditat ADR, fie de o companie din afara României care este conformă cu reglementările eIDAS.
Citește și:
„Dar cred cu tărie că în viitorul apropiat, autoritățile publice vor permite cetățenilor să acceseze servicii la distanță prin identificarea la distanță.”
+
Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, iFactor, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citi Romania, enfineo, Oney Romania, Mokka, Credex, Certsign, Salarium, ProCredit Bank, Autonom și Magnolia.ro. Partener instituțional: Asociația Română de Fintech (RoFin.tech).
Vezi aici prezentările susținute de unii dintre vorbitorii de la Future Banking Summit.
Foto: Ovidiu Udrescu
Acest articol a fost realizat cu ajutorul soluției software Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).