Nouă din 10 români care îşi deschid un cont bancar în 2023 aleg să îl folosească în mediul digital din prima zi, susţine Cristian Mustaţă, director executiv adjunct, expert digital Banca Comercială Română, citat de Agerpres.

„Piaţa din România a devenit una matură în materie de digitalizare a experienţei clientului în ultimii 3-5 ani. Clienţii sunt acum foarte interesaţi să testeze platformele de digitalizare ale unei bănci şi mai ales ţin cont de platformele digitale şi de experienţa digitală atunci când îşi aleg banca cu care o să lucreze. Evident, ne-a ajutat şi pandemia care ne-a învăţat pe toţi că putem rezolva foarte multe din nevoile noastre zilnice numai de la distanţă, fie că vorbim de acasă, fie din concediu sau de la birou. Noi ce observăm e că în 2023 aproape 9 din 10 români care îşi deschid un cont bancar aleg să-l folosească în mediul digital încă din prima zi de deschidere a acestuia. Mai ales că acum să deschizi un cont în bancă este foarte simplu. Nu trebuie să mai mergi la bancă. În doar zece minute îl poţi face de acasă”, a spus Cristian Mustaţă, la cea de a 10-a ediţie a conferinţei „Digitalizare & Securitate Cibernetică", organizată de Oxygen Events.

El a menţionat că BCR a înregistrat 100 de milioane de plăţi digitale în transportul public în ultimii cinci ani, din care 11 milioane în primul trimestru din anul acesta. Evoluţia corespunde unei creşteri cu 47% faţă de perioada similară din 2022.

Pe de altă parte, el a subliniat că în acelaşi timp cu interesul crescut pentru digitalizare din partea clienţilor există o creştere semnificativă şi a încercărilor de înşelătorie în mediul digital la care sunt supuşi românii.

„În ultima perioadă se desfăşoară nişte atacuri de tip fake, platforme de investiţii de tip fake, platforme bancare fake care ţintesc utilizatorii pe social media, pe Facebook sau chiar pe Linkedin, şi care promovează asocierea cu personalităţi de marcă din România, dar care nu au nicio legătură cu respectivele platforme şi conving românii să investească în aşa-zisele platforme care ulterior nu fac altceva decât să le retragă bani din cont. E foarte important phishing-ul de date", a mai spus Cristian Mustaţă. 

Foto: Dreamstime