Peste 82% dintre participanții la un sondaj cred că start-up-urile românești din IT sunt eficiente și foarte eficiente, arată un studiu realizat de We as Web.

În același timp, peste 90% dintre români consideră domeniul IT atractiv, 93% au încredere în soluțiile IT dezvoltate local, iar 75% chiar folosesc aplicații românești de smartphone, potrivit studiului realizat de We as Web, companie de dezvoltare software și furnizor de servicii digitale complete, pe un eșantion de 1.045 de respondenți.

51% dintre respondenți consideră că echipele românești dezvoltă foarte bine aplicații IT, aproape 40% spun că dezvoltările sunt bune, și mai puțin de 2% consideră că aplicațiile dezvoltate local sunt slabe și foarte slabe.

„Într-un an cu un context macroeconomic mai puțin previzibil, am dorit să testăm încrederea românilor în serviciile IT dezvoltate în țara noastră, de echipe de români. Rezultatele ne arată nu doar că există încredere, dar și că serviciile dezvoltate local sunt folosite permanent. Spre exemplu, aplicațiile românești de smartphone sunt accesate zilnic de patru din zece români, iar alți 30% le folosesc de două, trei ori, în fiecare săptămână. Mai mult, 91% dintre aceștia consideră chiar că administrația publică ar fi mai eficientă, dacă ar folosi servicii IT românești”, spune Gabriel Zahan, CEO We as Web.

În plus, peste 82% din respondenți mai cred că startupurile românești din domeniul IT sunt eficiente și foarte eficiente, în timp ce mai puțin de 3% dintre aceștia le consideră slab eficiente sau ineficiente.

Eșantionul studiat reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de internet din România, cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban mare.

Sondajul a fost realizat în intervalul 10-17 noiembrie 2022. 51,1% dintre respondenți sunt bărbați, categoria preponderentă de vârstă este 35-45 de ani, cu 28,7%, iar 44% dintre cei ce au răspuns studiului au absolvit colegiul sau au finalizat studiile universitare.

Foto: Dreamstime