Din ianuarie 2024, BCR Seed Starter, subsidiară deținută integral de BCR, va deveni prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înființată de o bancă din România. Compania vizează investițiile în start-upuri de tehnologie.

Cu un angajament financiar pentru investiții de 5 milioane de euro în următorii cinci ani, BCR Seed Starter are ca obiectiv furnizarea de capital pentru un portofoliu de start-upuri, care au potențialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăți portofoliul de servicii oferite clienților BCR sau de a susține integrarea standardelor ESG. 

„BCR Seed Starter ne oferă instrumentele necesare pentru a continua să amplificăm angajamentul BCR față de tehnologie și inovație. Prin investiții strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovație în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienților noștri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de start-upuri, ca să le susținem în procesul de creștere și de obținere a succesului pe termen lung. [...] BCR Seed Starter aduce o abordare nouă în peisajul CVC-urilor din România, cu mai multă flexibilitate și suport de durată, care accelerează dezvoltarea antreprenorială și consolidează rolul României în inovația europeană,” a spus Thomas Kolarik, Vicepreședinte IT & Operations la BCR și Președinte al Consiliului de Administrație la BCR Seed Starter.

În schimbul unei participații minoritare în start-upurile în care investește, BCR Seed Starter va diversifica sursele de capital disponibile pentru respectivele companii, oferind o alternativă flexibilă la modelul tradițional de finanțare bancară.

Un avantaj notabil al investiției BCR Seed Starter este creșterea credibilității start-upului în ochii investitorilor și partenerilor internaționali și locali, precum și ai potențialilor clienți.

„BCR Seed Starter va oferi start-upurilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta și oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR și Erste, dar și direct către clienții băncii. Colaborarea se va desfășura pe o bază non-exclusivă, deoarece scopul nostru este să ajutăm startup-urile să crească pe piețele lor țintă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participații minoritare de maximum 24,99% ”, a menționat și Carmen Dibuș, CEO al BCR Seed Starter.

+

Deși activitățile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, suntem încă în urma mediei UE și a altor țări din Europa Centrală și de Est.

România s-a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanțarea prin capital de risc obținută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croației și Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanțare în regiune, conform Romania Venture Report 2022.

Mai mult, România are un deficit de finanțare de aproape 7 miliarde de euro pentru start-upuri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 – 2021. Această cifră este umbrită de o performanță regională robustă, așa cum subliniază un studiu realizat de ROPEA și Deloitte, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociații globale de capital privat și capital de risc.

Bine de știut

Finanțarea provine integral de la BCR. Investițiile în start-upuri vor fi realizate din fondurile proprii ale BCR Seed Starter, ce are ca țintă două investiții strategice în 2024.

BCR Seed Starter deschide accesul către întregul ecosistem al grupului Erste și către toți clienții săi, oferind nu doar finanțare prin contribuții de capital, ci și un parteneriat strategic cu omologii din grup, Seed Starter České spořitelny și Seed Starter Slovenskej sporiteľne.

Această colaborare amplifică impactul asupra start-upurilor aflate în stadiile inițiale, „pre-seed” și „seed”. Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acționariatului, start-upurile vor avea oportunitatea de a colabora direct cu grupul BCR.

Procesul de aplicare pentru finanțare este deschis oricărui start-up tech interesat, cu precizarea că BCR Seed Starter caută sinergii cu industria bancară, explorând oportunități de afaceri și tehnologii emergente care stimulează creșterea în sectorul serviciilor financiare sau susțin standardele ESG.

Start-upurile pot depune aplicații începând cu primul trimestru al anului 2024 pe site-ul dedicat.

Decizia de investiție se va baza pe un proces structurat și coerent, care include o analiză riguroasă, de tip due diligence, cu o atenție deosebită acordată potențialului de creștere al start-upului și alinierii acestuia cu valorile și direcțiile strategice ale grupului BCR.