Economia României a șchiopătat în ultimul an: după anii de glorie în care am avut una dintre cele mai mari creșteri economice din regiune, presiunile geopolitice și electorale au dus la încetinirea motoarelor țării. Totuși, sistemul financiar bancar a fost rezilient, obținând rezultate remarcabile: am fost martorii uneia dintre cele mai mari fuziuni bancare europene, dar și a apariției pe piață a unor noi jucători. Cum arată viitorul zonei fintech în România acest an? Andrei Vasile, executiv în domeniul payments, spune că toate băncile importante din România vor avea o neobancă satelit, iar că BNR va primi cu brațele deschise toate inițiativele din fintech 100% românesc.
Cred cu tărie că fiecare bancă mare din top 5 va avea un satelit de tip neobank sau fintech care să deservească populația de persoane fizice din România. - Andrei Vasile, specialist în zona fintech
Fintech-urile, jucătorii cu „tupeu” din peisajul financiar-bancar, au adus în ultimii ani noi modele prin care se poate face bankingul. Intrarea unicornului Revolut în piață, spre exemplu, a dus la un imbold în piața din România: băncile au trebuit să se reconecteze la tehnologie pentru a-și putea menține clienții „vrăjiți” de inovația fintech-urilor. Cum va arăta viitorul în acești ani în România? Andrei Vasile, specialistul care a fost „tată” pentru mai multe fintech-uri și aplicații, spune că fiecare bancă mare va avea propriul fintech care să deservească zona de retail.
Citește și:
„Lucruri noi nu mai sunt neapărat de inventat. Ceea ce poți face este să găsești o nișă pe care să o explorezi. Ce observ în piață este barieră de achiziție a clienților. Dacă ne referim la segmentul B2C, nu mai poți veni cu ceva revoluționar care să crească organic, dar poți merge pe strategia de achiziție a clienților. Piața din România este în creștere, dar este imatură. Totuși, cred că situația este similară cu momentul în care a apărut internetul: la noi a ajuns mai târziu, dar am trecut direct la fibra optică”, a declarat acesta într-un interviu future banking.
Vom simți lipsa băncilor care pleacă de pe piață? „Vom vedea cel puțin 5-6 soluții de plată care se vor lansa pe piață”
Sistemul bancar autohton a fost martor a unor fuziuni care au schimbat clasamentul instituțiilor financiare din România. OTP Bank, Alpha Bank și Fist Bank sunt numele care vor dispărea din peisajul bancar românesc după încheierea proceselor de fuziune. Andrei Vasile consideră că acesta este doar începutul, însă, numărul mai mic de bănci va fi înlocuit de noi fintech-uri.
Citește și:
„În zona de banking urmează implementarea directivei PSD3 care va aduce mai multă competiție, dar și oportunități pentru fintech-uri. Ușile se vor deschide pentru tot mai multe companii. Sunt convins că, în acest an, vom vedea cel puțin 5-6 soluții de plată care se vor lansa pe piață. Piața de banking se restrânge de la an la an, iar, în perioada următoare, se va restrânge și mai mult: vor avea loc câteva noi fuziuni. Apetitul băncilor comerciale mari pentru dezvoltarea tehnologiilor și instrumentelor noi a început să scadă. A fost o perioadă de entuziasm, însă fintech-urile au o viteză de adaptare atât de mare încât birocrația specifică băncilor le împiedică să țină pasul. Cred cu tărie că fiecare bancă mare din top 5 va avea un satelit de tip neobank sau fintech care să deservească populația de persoane fizice din România”, spune Andrei Vasile.
Citește și:
Cum privește BNR lansările noilor jucători din piață
Banca Națională a României este una dintre cele mai prestigioase bănci centrale din Europa. Politica monetară responsabilă sau stabilitatea monedei naționale fac din BNR una dintre cele mai bine văzute instituții din România, dar acest lucru i-a adus și un statut de jucător mai dur în ceea ce privește reglementărilor sectorului financiar-bancar.
„Banca Națională, atunci când analizează dosarele noilor companii, se concentrează pe câteva aspecte importante, specificate în legislația privind instituțiile de plată. BNR evaluează cât de bine sunt asigurate fondurile și dacă infrastructura tehnică este adecvată vremurilor noastre. Nimeni nu își dorește să existe breșe de securitate. Accesul la o astfel de piață nu poate fi oferit oricui. Cei care nu doresc sau nu pot îndeplini aceste condiții găsesc adesea soluții externe”, spune specialistul.
Citește și:
De când s-a schimbat conducerea BNR, observ o deschidere tot mai mare către zona fintech-urilor și antreprenoriatul cu capital românesc. BNR nu va spune niciodată „Nu faceți!”, ci depune eforturi pentru a crește capitalul românesc în această industrie. - Andrei Vasile, specialist în zona fintech
Cine finanțează concurența? Fintech-urile nu bat la ușa băncilor
Specialistul spune că un fintech nu poate supraviețui fără un produs care să fie finanțabil. Acesta spune că antreprenorii din zona fintech trebuie să își caute parteneri care să aibă capital și să investească în ideea lor.
„Deschiderea băncilor de a finanța fintech-urile este aproape nulă. Soluțiile de finanțare vin mai degrabă din partea oamenilor de afaceri care doresc să își diversifice investițiile sau a fondurilor de investiții. Există atât de multe surse de capital încât nu mai este necesar să apelezi la bănci”, spune Andrei Vasile.
Citește și: