Preocuparea pentru viitor este o sarcină a noastră a tuturor, dar, din cauza problemelor și efectelor continue din zona de sustenabilitate, aplecarea tinerilor către un domeniu care să implice protejarea mediului este vitală. Organizații din toate domeniile au o nevoie tot mai mare de specialiști care pot contribui în mod semnificativ la atenuarea acestor efecte și la construirea unei societăți sustenabile pe termen lung. Tinerii profesioniști pot avea joburi în zona de sustenabilitate cu un impact social pozitiv major, care abordează probleme legate de protejarea mediului înconjurător, reciclare, colectarea deșeurilor etc. Un rol major în acest domeniu îl au companiile, care trebuie să implementeze multe măsuri cu rol în reducerea efectelor nocive asupra mediului. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Genesis Property, companie fondată de Liviu Tudor, a cărei prioritate este aceea de a elimina pe cât posibil emisiile de carbon asociate operării clădirilor existente, dar și celor asociate dezvoltărilor viitoare.
Citește și:
Pentru cei care vor să lucreze într-un domeniu cu un mare impact pe termen lung, iată trei posibile cariere de luat în considerare.
1. Inginer specializat în energie regenerabilă
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai importante provocări globale ale timpurilor noastre, iar ingineria din domeniul energiei regenerabile oferă multe soluțiii în acest sens. Inginerii din acest domeniu dezvoltă soluții energetice durabile, legate de eficientizarea modului în care este produsă energia solară, eoliană și hidro, ce reduc dependența de combustibilii fosili și atenuează efectele asupra mediului. Energia regenerabilă este vitală în combaterea efectelor schimbărilor climatice și oferă inginerilor posibilitatea de a face o diferență majoră pe termen lung. Pe măsură ce țările și corporațiile se orientează către alternative mai ecologice, cererea de ingineri în domeniul energiei regenerabile continuă să crească. Profesioniștii din acest domeniu joacă un rol-cheie în conturarea unui viitor durabil prin proiectarea și implementarea sistemelor de energie „verde”.
Citește și:
2. Cercetător în domeniul climei
Schimbările climatice nu mai pot fi negate de nimeni, impactul lor la scară globală fiind acum mai clar ca niciodată. Nevoia de cercetători în această zonă este mai mare ca niciodată, mai ales dacă ținem cont de nevoia de informare în ceea ce privește politicile și practicile de atenuare a schimbărilor climatice. Climatologii au capacitatea de a analiza și genera datele și modele de date care stau la baza deciziilor privind politicile globale și cele legate de reglementarea măsurilor de mediu. Munca lor are un efect crucial în activitatea de prezicere a efectelor climatice pe termen lung, fiind un ghid esențial atât pentru guvernele din întreaga lume, cât și pentru companii și oameni. Adaptarea la schimbări și reducerea efectelor adverse va reprezenta o prioritate globală mulți ani de acum încolo. Strategiile privind intervenția nu pot fi eficiente fără munca acestor specialiști, iar omenirea este deja într-o cursă contracronometru în acest sens.
Citește și:
3. Specialiști în educație
În strânsă legătură cu grija față de mediu, sistemul de educație are un rol major în formarea tinerilor care vor construi societatea viitorului. Tinerii au dreptul de a învăța cât mai multe despre problemele cu care se confruntă societatea în prezent, mai ales cele legate de mediu, pentru a putea crea soluții mai târziu. Educația este un drept fundamental al omului și o piatră de temelie a progresului societății. Liderii în domeniul reformei și politicilor educaționale au puterea de a influența viitorul prin modelarea calității și accesibilității sistemelor de educație. Carierele în acest domeniu se concentrează pe îmbunătățirea rezultatelor elevilor, în special în comunitățile defavorizate. Acest lucru poate implica elaborarea de politici care promovează accesul egal la educație pentru toate categoriile sociale, dezvoltarea de noi metodologii de predare sau conducerea instituțiilor de învățământ către o mai mare incluziune și inovare. Asigurându-se că tinerii primesc o educație de calitate, profesioniștii din acest domeniu contribuie la reducerea gradului de sărăcie și ajută generația următoare să contribuie mult mai bine la schimbarea în bine a societății pe termen lung.
Citește și: