PFA-urile care au completat declarația unică prin SOLO au plătit către stat taxe, impozite și contribuții în cuantum de aproape 3 milioane de euro (aproximativ 14,8 mil. lei) cumulat, pentru anul 2022, conform datelor centralizate de platformă în urma completării și depunerii declarațiilor unice de anul acesta, în intervalul aprilie - mai 2023.
Termenul limită la care persoanele cu venituri din surse independente au trebuit să își declare câștigurile prin declarația unică și să își stabilească impozitul și contribuțiile sociale datorate la pensie și sănătate aferente anului trecut a fost 25 mai 2023.
Astfel, aproape 3.500 de declarații unice au fost completate prin intermediul SOLO anul acesta. Dintre acestea, 85% au fost generate pentru clienții existenți, în timp ce restul declarațiilor au fost generate folosind serviciul gratuit lansat de SOLO la începutul lunii mai, adresat tuturor persoanelor care au avut venituri din PFA în 2022, dar și din alte surse independente.
Citește și:
„Pe măsură ce mai mulți români aleg fie să lucreze pe cont propriu, fie să își completeze veniturile cu un al doilea job, contribuțiile la bugetul de stat din zona de freelancing vor continua să crească simțitor de la un an la altul. Vedem din ce în ce mai mulți freelanceri care aleg să lucreze printr-un PFA datorită flexibilității mai mari și accesului mai facil la bani”, a spus Annemarie Fabian, Head of Growth la SOLO.
Din totalul declarațiilor unice completate de către SOLO, 2.800 au fost în sistem real și 740 la normă de venit. Aproximativ 20% de persoane au completat declarația unică și pentru alte venituri în afară de cele din PFA (chirii, crypto, dividende, indemnizații, vânzare de acțiuni la bursă).
Un alt aspect interesant este că, din totalul PFA-urilor care și-au completat și depus declarația unică prin SOLO, 1.100 au avut și statutul de angajat cu contract de muncă în 2022, ceea ce arată interesul în creștere al celor care vor să își completeze veniturile prin proiecte suplimentare. Conform datelor analizate, cele mai multe completări au fost în domeniul IT, urmate de curierat și ridesharing, marketing și învățământ.
Citește și:
Peste 1.500 dintre PFA-uri au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit către peste 250 de ONG-uri prin intermediul SOLO, suma totală redirecționată către acestea fiind de peste 31.000 de euro (aproximativ 155.000 de lei).
+
SOLO este primul serviciu 100% digital din România de gestionare a PFA-urilor, lansat la finalul lui 2021.
În baza unui abonament lunar, soloprenorii beneficiază de servicii care le economisesc timp și energie de-a lungul întregului proces, adunând într-un singur serviciu atât înființarea PFA-ului și găzduirea sediului social, cât și contabilitatea și depunerea declarațiilor.
În prezent, peste 5.500 de clienți folosesc platforma SOLO pentru a-și gestiona contabilitatea.