Tehnologia ne-a ușurat viața și a schimbat modul în care funcționează lumea, dar avansul tehnologic a adus un val întreg de restructurări: marile companii internaționale au început să înlocuiască forța de muncă umană cu inteligența artificială. Cu toate că specialiștii spun că, în cazul României, e prea devreme să ne gândim că un robot ne-ar putea băga în șomaj, vedem cum AI-ul a început să ocupe funcții din ce în ce mai importante, ajungând chiar la conducerea unor companii. Cristina Voiconi, șefa Libra Internet Bank, una dintre cele mai digitalizate instituții financiare din România, nu crede într-o înlocuire a forței umane cu inteligența artificială, dar spune că banca are un număr mai mare de angajați în tehnologie decât în vânzări.
Nu cred că este nevoie de o înlocuire a personalului cu sisteme AI. Noi încercăm să ne ajutăm echipele să folosească tehnologia. În momentul de față am dublat oamenii din tehnologie: sunt de două ori mai mulți decât forța de vânzare. Cristina Mahika-Voiconi, CEO Libra Internet Bank
Digitalizarea bancară a apărut în momentele de criză ale societății, dar s-a dezvoltat și în perioade de liniște ale piețelor financiare. Dacă pe vremuri ni se părea o inovație că putem scoate bani de la bancomat, acum ni se pare o normalitate să putem face transfeuri instante. Cristina Voiconi spune că banca pe care o conduce a călcat pe cărarea digitalizării încă de la criza financiară din 2008, un moment de răscruce pentru piețele financiare globale.
Citește și:
În acest an wall-street.ro a vrut să afle povestea liderilor care reușesc să combine inteligența artificială cu cea umană. Ediția CEO’s Gala – Leadership in the Age of AI de anul acesta a premiat acei lideri care au arătat că înțeleg importanța celor mai noi inovații digitale în susținerea și creșterea unei afaceri.
Poți să citești articolul integral pe wall-street.ro la ACEST LINK.