Platforma financiară Vivid anunță lansarea pe piața din România. Vivid permite tuturor utilizatorilor să aibă acces la servicii financiare, fără taxe inutile. Creșterea gradului de conștientizare financiară pentru fiecare utilizator român reprezintă unul dintre obiectivele Vivid pe piața locală. România este cea de-a 7-a țară în care Vivid se dezvoltă internațional, după ce s-a lansat deja în Germania, Franța, Spania, Italia, Portugalia și Slovenia.

Vivid și-a lansat platforma financiară în Germania în 2020, oferind o soluție bazată pe o singură aplicație care urmărește să elimine granițele dintre economisire, cheltuieli și investiții. Compania își propune să ofere clienților din întreaga Europă o experiență prin care sa ajute utilizatorii să economisească bani și să ia decizii de investiții inteligente cu ajutorul serviciului de educație financiară disponibil în aplicație.

Lansarea în România pune la dispoziția utilizatorilor funcția de investiții a Vivid, care include investiții fracționate fără comision în acțiuni americane și europene și investiții fracționate în metale prețioase precum aurul și argintul. Prin intermediul monedelor fracționare, Vivid oferă, de asemenea, investiții în criptomonede precum BTC, ETH sau LTC.

Vivid a lansat recent investițiile fractionare în SPAC, ca oportunitate nouă de investiții. SPAC reprezintă o companie creată de investitori cu scopul să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie.

Vivid, start-up fintech cu sediul la Berlin care include funcții pentru cheltuieli, economii și investiții într-o singură aplicație, își propune să devină o platformă în care investitorii începători pot învăța despre piețele financiare și își pot crește economiile în siguranță. În cadrul rundei de finanțare Series B din aprilie 2021, pe care fondul de investiții Greenoaks a condus-o cu participarea investitorului Ribbit Capital, Vivid a atras o investiție totală de 60 de milioane de euro.

Investiții fracționate

Funcția de investiții personale este oferită de Vivid în parteneriat cu compania de investiții CM-Equity AG, cu sediul în Germania, ceea ce permite să ofere investiții fracționate clienților firmei. CM-Equity AG va fi contraparte pentru fiecare tranzacție și va fi responsabilă de realizarea investiției. Prin intermediul CM-Equity AG, utilizatorii investesc într-o acțiune suport sau ETF tranzacționată la bursă.

Utilizatorii din România vor putea să investească prin intermediul aplicației Vivid în acțiuni și ETF-uri ale unor companii de renume la nivel internațional, precum Apple, Google și Amazon. Atât investitorii începători, cât și cei experimentați pot alege potențialele investiții în funcție de sector sau de temă. De exemplu, energia verde reprezintă în prezent una dintre principalele tendințe de investiții. Atunci când clienții Vivid investesc în acțiuni americane, moneda euro este convertită în dolari americani la un curs de schimb valutar în timp real, împreună cu o marjă fixă redusă de 0,5%.

Cu ajutorul aplicației de investiții în metale prețioase, clienții pot profita de creșterea potențială a prețurilor metalelor prețioase în loc să cumpere direct lingouri de metal fizic. Clienții Vivid au posibilitatea de a investi fracționat în aur și argint, de la doar 0,01 euro cu o marjă de profit de 0,5-1% (suma adăugată la prețul de cost al bunurilor pentru a acoperi cheltuielile generale și profitul).

„Piața românească este dezvoltată, cu mulți investitori educație financiară. Ne adresăm persoanelor fizice care sunt nativi digitali și care caută o modalitate ușoară și cu costuri reduse de a investi și de a-și crește averea. În prezent, milioane de oameni descoperă pentru prima dată lumea investițiilor și a tranzacțiilor bursiere. Vrem să ne asigurăm că acești noi investitori sunt bine pregătiți. Cu ajutorul unui ghid complex, care este îmbunătățit în mod constant de echipa noastră, utilizatorii învață despre piața de capital și despre ceea ce trebuie să știe pentru tranzacționare. Acest lucru ar trebui să le permită tuturor utilizatorilor din România să înțeleagă mai bine procesele de investiții, dar și să recunoască oportunitățile și riscurile investiționale”, a spus Alexander Emeshev, co-fondator Vivid.

Investiții în criptomonede

Pe lângă oportunitățile de investiții în acțiuni și în metale prețioase fracționate, Vivid oferă oportunități de investiții în criptomonede prin intermediul monedei fracționate. Utilizatorii pot investi indirect de la doar 0,01 euro, iar pentru cei care nu sunt familiarizați cu criptomonedele, platforma oferă materiale educaționale gratuite.

Pentru lansare, noul serviciu va oferi oportunități de investiții în cincizeci de criptomonede în această etapă, inclusiv Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Algorand, BAT, Cardano, Chainlink, EOS, Litecoin și NEM, printre multe altele. Investițiile în criptomonede sunt disponibile pentru toți clienții Vivid și vor fi extinse în continuare în perioada următoare.

„Suntem foarte încântați că putem face ca investițiile în criptomonede să fie accesibile clienților noștri – fără bariere de intrare ridicate. Tranzacționarea este disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în aplicația noastră, la fel ca și suportul nostru prin chat pe care clienții îl pot folosi în cazul în care au întrebări. Prin investițiile în criptomonede, ne propunem să le oferim utilizatorilor noștri o altă opțiune pentru a-și crește banii chiar și în vremuri cu rate ale dobânzii zero sau negative”, a adăugat Alexander Emeshev.

Vivid este prima platformă de servicii financiare care reunește într-o singură aplicație toate nevoile zilnice legate de bani. Vivid a fost fondată la Berlin în 2019 de Artem Yamanov și Alexander Emeshev și este formată dintr-o echipă internațională, înalt calificată, de peste 300 de angajați în birourile din Berlin, Dublin, Amsterdam și Moscova. Aplicația, serviciul pentru clienți și procesele de întreținere și dezvoltare ulterioară a aplicației au fost testate și premiate de TÜV-Süd. După numai un an, Vivid a strâns deja peste 100 de milioane de euro de la investitori renumiți, printre care Ribbit Capital și Greenoaks Capital, și este evaluată în prezent la 360 de milioane de euro.