Vista Bank România a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a grupului Premier Energy, un credit de investiții în valoare de 13,9 milioane de euro, pentru achiziția unui parc eolian situat în Drânceni (județul Vaslui), cu o putere instalată totală de până la 18 MW.

Suntem încântați să acordăm această facilitate de credit companiei Alive Wind Power One, membră a Premier Energy Group - un partener valoros al Vista Bank şi unul dintre grupurile de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est - pentru a-şi extinde afacerile de succes din domeniul energiei regenerabile. Este un nou proiect important din seria finanțărilor verzi prin care contribuim la alinierea economiei la obiectivele europene de sustenabilitate şi de reducere a impactului schimbărilor climatice. Astăzi, mai mult decât oricând, băncile şi companiile din domeniul energetic trebuie să lucreze împreună pentru a asigura un viitor mai bun, bazat pe independență energetică şi sustenabilitate", a spus Georgios Athanasopoulos, CEO Vista Bank, citat de Agerpres.

Cu o istorie de peste 25 de ani pe piaţa din România, Vista Bank a crescut atât organic, cât şi prin achiziţia Credit Agricole Bank România în 2021, avansând astfel în clasamentul băncilor din România.

La urma fuziunii cu Credit Agricole, Vista deținea active de 1,6 miliarde de euro. Totodată, banca deținea, la momentul acela, credite de 900 de milioane de euro şi depozite de 1,4 miliarde de euro.

Vista Bank este prezentă în România din 1998, fiind cunoscută anterior sub numele de Marfin Bank. Prin preluarea în iulie 2018 de către un nou acţionar, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din sud-estul Europei, banca a cunoscut o importantă consolidare la nivel de business, management şi strategie.

+

Grupul Premier Energy este reprezentat de trei verticale de business - furnizare şi distribuţie de gaze naturale, producţie, furnizare şi distribuţie de energie electrică şi producţie de energie de surse regenerabile (eolian şi solar) în România şi Moldova. Compania, înfiinţată în anul 2012, are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova.

În România, grupul a intrat în 2013 şi, în prezent, este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale, cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Republica Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia acestei ţări.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group are acum un portofoliu de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi în Republica Moldova, majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Grupul Premier Energy este deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiri Smejc, care exercită şi funcţia de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune cu active de peste 14,5 miliarde de euro.