Un studiu recent realizat de Visa și Kearney ne arată că o creștere de 5% a plăților digitale timp de cinci ani consecutivi ar aduce o creștere a PIB-ului de aproximativ 7 miliarde de lei și o creștere a colectării de taxe cu aproximativ 1,9 miliarde de lei. Astfel, digitalizarea plăților ar duce la o „albire” a economiei. Claudia Cruceru, Business Development Lead CEE, spune că plățile digitale reprezintă cele mai accesibile instrumente pentru eficientizarea plăților dintre consumatori, companii și stat.

Claudia Cruceru va participa la Future Banking Summit 2024, care va avea loc pe 10 - 11 octombrie la Brașov. Anul acesta tema principală este transformarea digitală a băncilor, așa că am întrebat bancherii cum va arăta peisajul bancar românesc anii viitori. 

De ce să vii la Future Banking Summit?

„Industria de banking și cea a plăților digitale au un potențial fantastic în România, iar cheia inovației stă într-un schimb vital de idei și soluții care să ajute la inovarea sectorului financiar. Evenimentele precum Future Banking Summit devin astfel o sursă extrem de valoroasă de idei și informații pentru că permite specialiștilor să se conecteze, să exploreze cele mai noi tendințe și să descopere cum pot folosi noile tehnologii pentru a contura un viitor financiar digital și inclusiv, adaptat noilor nevoi ale consumatorilor”, a declarat Claudia Cruceru.

Cât ar intra în conturile României dacă am digitaliza plățile

În România, o creștere de 5% a plăților digitale în cinci ani consecutivi ar aduce o creștere a PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei, conform unui studiu Visa. Limitările în utilizarea plăţilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici și costuri mai mari pentru antreprenori și afaceri, precum și o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creștere a economiei informale, care în 2023 a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menționat anterior.

„Când spunem digitalizarea plăților spunem implicit trasabilitate și transparență. O inițiativă importantă pentru digitalizarea plăților în România, susținută de Visa încă de la început, este platforma Ghiseul.ro unde vedem un număr tot mai mare de români care preferă să plătească taxele online. Anul trecut, două din trei plăți de impozite și taxe efectuate cu cardurile Visa au fost efectuate online, plățile de cea mai mare valoare făcându-se tot prin internet prin intermediul Ghiseul.ro”, a declarat Claudia Cruceru. 

Inteligența artificială, un nou instrument care ar putea schimba modul în care facem plățile

Inteligența artificială, noua tehnologie care schimbă deja „regulile jocului” în mai multe industrii, ar putea duce și la transformarea modului în care facem plățile. Conform Claudiei Cruceru, AI-ul va reuși să analizeze plățile și acestea ar putea fi autorizate într-o fracțiune de secundă. 

„Inteligența artificială, dar și alte tehnologii precum tokenizarea, ne ajută să reinventăm plățile cu cardul și să răspundem acestor noi așteptări, oferind soluții care fac posibilă plata prin mai multe instrumente: de la carduri, conturi și până la portofele digitale. Fie că plătim pentru transportul în comun, facem cumpărături în vacanță sau transferăm bani apropiaților, totul este la fel de simplu, iar cu ajutorul AI putem analiza și autoriza tranzacția într-o fracțiune de secundă. În viitor, aceste tehnologii vor face posibile experiențe inedite, precum să comandăm un cappuccino în timpul călătoriei cu mașina către restaurantul preferat, folosind asistentul de voce, iar apoi să finalizăm plata rapid cu ajutorul comenzilor de pe volan care folosesc datele biometrice”, spune reprezentanta Visa. 

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă IMM-urile și companiile atunci când vine vorba de digitalizarea plăților?


„Provocările sunt date de lipsa resurselor sau a cunoștințelor, dar și de un acces limitat la soluții de plată moderne, digitale și eficiente din punct de vedere al costurilor. Dacă pentru plățile domestice, infrastructura este deja dezvoltată, iar provocarea rămâne să lucrăm la educație și la promovarea resurselor existente, precum platforma Visa dedicată antreprenorilor - Marile Afaceri Mici, în zona plăților internaționale situația este mult mai complexă, cu provocări suplimentare. Astăzi este ușor să facem o plată domestică sau o plată cu cardul oriunde, dar dacă un IMM s-a extins internațional și are nevoie să facă plăți în mai multe țări, sistemele existente sunt rudimentare, timpii de procesare sunt foarte lungi, costurile sunt foarte ridicate și transparența este limitată. Așadar, o provocare mare este de a unifica și a oferi același nivel de experiență în toate zonele în care plățile apar”, concluzionează reprezentanta Visa.