UniCredit Bank oferă clienților o nouă facilitate de verificare a identității beneficiarului real al plății prin Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), prin Transfond, care pune la dispoziție acest serviciu.

Funcționalitatea este imediată, la momentul inițierii unei plăți printr-unul dintre canalele electronice ale UniCredit Bank (Mobile/Online Banking sau Business Net) și este oferită gratuit clienților.

„Serviciul Afișare Nume Beneficiar are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăți electronice și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a beneficiarului, a contului IBAN. Baza de date SANB, administrată de Transfond, este creată pe baza informațiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România, care au aderat deja la acest sistem” a explicat Cengiz Arslan, Vicepreședinte și COO la UniCredit Bank.

Practic, SANB asigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului, pentru plățile către beneficiari persoane fizice.

În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante la SANB.

„Astfel de fraude pot afecta încrederea publicului în sistemul bancar și în general în plățile fără numerar interbancare. Verificarea detaliilor bancare ale beneficiarului reprezintă, în același timp, o verigă importantă în dezvoltarea unor noi componente ale ecosistemului de plăți din România, în condiții de deplină securitate informațională. Adresăm tuturor băncilor invitația de a participa la acest sistem (SANB) și de a colabora pentru creșterea siguranței în tranzacțiile interbancare” a menționat și Răzvan Faer, Șef Departament Dezvoltare Transfond.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Este important de menționat că nu toate băncile din România oferă această facilitate în prezent, ceea ce înseamnă că, în cazul unei plăți către un cont deschis la o instituție bancară care încă nu a aderat la acest serviciu, nu se va afișa numele beneficiarului.