PragmaGO, fintech polonez care oferă finanțări pentru IMM-uri intră pe piața din România prin achiziția a 89% din acțiunile TELECREDIT IFN SA (care operează sub brandul Omnicredit) de la compania de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2) și Elisa Rusu, CEO Telecredit, pentru o tranșă inițială de 5.785.000 euro, la care se adaugă o tranșă condiționată de până la 445.000 de euro.

PragmaGO oferă finanțare IMM-urilor sub forma împrumuturilor sau factoringului, utilizând tehnologia embedded finance (BNPL sau plăți furnizor) – servicii unice direct integrate în ecosistemele partenerilor (ex. marketplace). Embedded finance se caracterizează prin scalabilitate și un sistem automat de gestionare a riscului. De exemplu, creditul avans furnizor permite estimarea limitei de prefinanțare a unui comerciant individual, bazat pe vânzările acestuia prin intermediul platformei partenerului, printre alte criterii. Rambursarea se poate face în rate, ca un procent din cifra de afaceri. Principalii competitori europeni în acest domeniu sunt Youlend, Liberis, Billie, iwoca, Mollie, Wayflyer.

În 2023, portofoliul PragmaGO a depășit valoarea de 70 milioane euro, cu peste 17.000 de clienți activi în Polonia, marcând o creștere de 25% față de anul anterior. În ultimii trei ani, compania a înregistrat o creștere de 300%. La finalul primei jumătăți a acestui an, cifra de afaceri PragmaGO a atins 1.15 miliarde PLN, o creștere de 25% față de anul precedent. România, care demonstrează un potențial de creștere semnificativ în segmentul finanțării IMM-urilor, reprezintă primul pas în expansiunea internațională a PragmaGO. În următorii trei ani, compania plănuiește să continue expansiunea în mai multe piețe din Europa de Est și de Vest. 

Vedem în Omnicredit un partener strategic puternic, experimentat și de încredere, iar împreună vom continua să susținem dezvoltarea unui grup extins de IMM-uri românești. Compania vizează un segment de clienți cu profil similar cu al nostru, se concentrează pe digitalizarea și automatizarea proceselor de afaceri și are expertiză solidă în gestionarea riscului operațional și de credit. Împreună cu Omnicredit, suntem bine poziționați pentru expansiunea rapidă a portofoliului și extinderea bazei de clienți – Vjačeslav Lypko, Directorul Expansiunii Internaționale al PragmaGO.

„Ne vom concentra în special pe embedded finance, care ne permite să obținem economii de scală, inclusiv scalabilitate geografică. În segmentul factoringului digital, vom implementa procese inovative pe piața din România, deja validate. Acestea se referă la algoritmi automați de scoring și soluții destinate experienței consumatorilor. În România, la fel ca în Polonia, dorim să acoperim lacuna de finanțare pentru IMM-uri – să oferim acces la finanțare companiilor care nu sunt în totalitate satisfăcute de oferta bancară. Conducerea Omnicredit împărtășește această viziune pentru proiectul comun” – adaugă Jacek Obrocki, Vicepreședintele PragmaGO.

Ion Florescu, Președintele Bordului New Europe Capital SRL, consilierul de investiții al RC2, menționează: „Când RC2 în calitate de acționar majoritar a relansat Telecredit drept o companie de factoring și microfinanțare la începutul anului 2019, capitalurile proprii se ridicau la doar 1.05 milioane de euro. De atunci, Telecredit a fost implicat în aproximativ 145 milioane de euro de tranzacții de finanțare, oferind suport financiar pentru sute de antreprenori români și IMM-uri. Excluzând tranșa condiționată, vânzarea Telecredit, în cazul aprobării de către acționarii RC2, va genera o multiplicare a capitalului de 6.2 ori față de începutul afacerii de factoring, și un multiplu de 6.7 ori incluzând tranșa condiționată. Dacă se finalizează, vânzarea Telecredit va reprezenta o altă tranzacție de succes a RC2, și a doua din domeniul serviciilor financiare, prima fiind vânzarea grupului Top Factoring, o afacere de administrare a creditelor neperformante în 2017, care a rezultat în 19.8 milioane de euro pentru RC2 (incluzând dividendele primite de-a lungul investiției), sau de aproximativ 5.7 ori costul investiției.”

Elisa Rusu, CEO al Telecredit concluzionează: „Telecredit a susținut antreprenorii și IMM-urile românești încă de la lansarea platformei de finanțare Omnicredit la începutul anului 2019, acordând finanțări de peste 145 milioane de euro, fie sub forma produselor de factoring sau prin microfinanțare. Conducerea este mândră de evoluția companiei în ciuda perioadei dificile din România și din regiune, inclusiv carantina cauzată de pandemia de Covid și războiul din Ucraina. Privim cu deschidere un nou capitol în dezvoltarea companiei, odată cu finalizarea tranzacției cu PragmaGO, și suntem încrezători că noii acționari vor avea resursele și expertiza necesare pentru a continua traiectoria excepțională de creștere a Telecredit.”

Omnicredit, care oferă, de asemenea, soluții de finanțare nebancare pentru IMM-uri, a cunoscut o creștere dinamică de-a lungul anilor. Specializându-se în factoring digital, portofoliul de creanțe al companiei a atins 6.4 milioane de euro la finalul anului 2023 (+54% față de anul precedent). Aceeași dinamică a creșterii este urmată și de profitabilitate – cu un volum de finanțări acordate de 40 milioane euro (+40% față de anul precedent). În prima jumătate a acestui an, Omnicredit a înregistrat un volum de finanțări acordate de 28.5 milioane de euro, reprezentând o creștere de până la 90% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Portofoliul de creanțe al companiei a crescut până la 8,2 milioane de euro în cursul anului 2024.

Reconstruction Capital II Limited (RC2) este un fond investiții care, pe lângă deținerea a 85% din acțiunile Telecredit IFN S.A., are alte două investiții principale: Policolor S.A - un producător important de vopseluri și produse chimice cu fabrici în România și Bulgaria, și Mamaia Resort Hotels SRL - un hotel de 300 de camere în Mamaia, stațiunea premium a României de la litoralul Mării Negre.