Stock.estate este prima platformă de crowdfunding din România bazată pe tokenizare imobiliară, care are scopul de a face piețele imobiliare mai accesibile tuturor potentialilor investitori. Suma minimă cu care cei interesați pot intra pe piață este de 1000 de euro per proiect.

Platforma pune la dispoziția utilizatorilor o platformă care digitalizează complet toate procesele legate de investiția imobiliară, astfel încât prezența fizică a investitorilor devine inecesară.

Echipa Stock.estate are responsabilitatea de a selecta proprietățile imobiliare care prezintă potențial, conform unei „grile riguroase de criterii și filtre” (întreaga grilă este disponibilă aici), de a le sprijini în pregătirea campaniei de crowdfunding, urmând ca mai apoi să le promoveze investitorilor prin intermediul platformei. 

În plus, platforma se va asigura că toți investitorii au acces la informații complete, necesare și suficiente pentru a-și efectua propria analiză de risc.

În același timp, există și posibilitatea pentru companiile imobiliare și dezvoltatorii imobiliari să poată strânge finanțare prin Stock.estate, pentru finalizarea sau dezvoltarea proiectelor lor. 

Pragul minim de investiție este de doar 1000 de euro per proiect imobiliar, datorită dorinței platformei de a încuraja cât mai mulți oameni să investească o parte din capital în proiectele imobiliare de pe platformă. Valoarea minimă redusă a investiției va permite investitorilor și o diversificare a portofoliului prin posibilitatea de a finanța mai multe proiecte. 

„Misiunea noastră este de a democratiza sectorul imobiliar. Credem cu tărie că toată lumea ar trebui să aibă acces la investiții imobiliare, așa că am construit Stock.estate pentru a face imobiliarele accesibile și abordabile pentru toți”, afirmă Vicențiu Vlad, Co-Founder & CEO Stock.estate


Mai exact, tokenizarea proiectelor imobiliare se bazează pe două componente, una conceptuală și una tehnologică:

  • Componenta conceptuală este implementată prin modelul de investiții de capital prin care investitorii primesc cotele-parte din imobil;
  • Componenta tehnologică este implementată prin tehnologia blockchain prin care, pentru fiecare proiect, sunt emise Tokenurile imobiliare nefungibile (NFTs) care sunt transferate către portofelele digitale al investitorilor și ulterior pot fi tranzacționate pe piața secundară a platformei.


Echipa Stock.estate subliniază faptul că tokenurile imobiliare nefungibile nu reprezintă în sine părți ale unui imobil. În schimb, acestea reprezintă acțiuni/părți sociale ale unui vehicul investițional cu scop special (SPV), acest vehicul fiind o societate care deține bunul imobil

Cum funcționează, mai exact, platforma Stock.estate?

Inițial, echipa Stock.estate identifică și efectuează cercetări asupra oportunităților de investiții imobiliare pe care investitorii le pot accesa pe platformă. Ulterior, proiectul imobiliar se fracționalizează în tokenuri.

Pentru fiecare campanie de crowdfunding se creează un vehicul investițional cu scop special (SPV), căruia i se vor alătura investitorii care participă la acea campanie. Suma investită va influența procentul pe care un investitor îl va avea ca proprietar al afacerii respective. Platforma se va asigura că toți investitorii au acces la informații complete, necesare și suficiente pentru a-și efectua propria analiză de risc.

Stock.estate va asigura un proces eficient de investiție și strângere de fonduri pentru a pregăti proprietatea corespunzător, înainte ca aceasta să intre în circuitul comercial, rezidențial sau hotelier. Ulterior, veniturile produse vor fi plătite investitorilor, sub formă de dividende.