Planul Național De Redresare și Reziliență (PNRR) va contribui semnificativ în următorii ani la dezvoltarea mediului de afaceri românesc, IMM-urile putând beneficia, până în 2025, de până la 100.000 de euro finanțare pentru contractarea de soluții de transformare digitală.

Obiectivul investițiilor este de a sprijini inovarea întreprinderilor mici și mijlocii, de a favoriza creșterea competitivității și de a facilita noi forme de lucru pentru afacerile românești, care pot contracta prin finanțare PNRR serviciile companiilor de transformare digitală pentru a beneficia de certificate digitale, soluții de identificare la distanță, arhivă electronică sau fluxuri personalizate pentru digitalizarea afacerii și a relației cu clienții.

2-4 trilioane € anual până în 2040 sunt potențialele câștiguri pe care le-ar putea pierde companiile europene dacă nu vor valorifica în următorii ani soluțiile de transformare digitală, potrivit unei analize McKinsey & Company.

„Credem că soluțiile digitale au devenit un «must-have» pentru economia românească, iar capacitatea de adaptabilitate și agilitate a IMM-urilor joacă un rol esențial în inovarea pieței românești. De aceea, ne bucurăm că procesul de digitalizare este susținut prin astfel de programe și că putem susține la rândul nostru mediul de business românesc cu servicii de digitalizare de înaltă calitate, certificate conform legislației naționale și europene”, a spus Camelia Ivan, CEO Trans Sped.

La nivel european, IMM-urile reprezintă 99% dintre întreprinderi, asigurând două treimi din locurile de muncă din sectorul privat, în timp ce la nivel național, anul trecut au fost înființate peste 100.000 de astfel de întreprinderi, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Valoarea fondurilor PNRR pe care le pot obține IMM-urile românești se ridică la maximum 30.000 de euro pentru microîntreprinderi, 50.000 de euro pentru întreprinderi mici și 100.000 de euro pentru întreprinderile mijlocii.

„Granturile pentru IMM-uri vin, așadar, într-un moment oportun pentru a recupera decalajul unei economii precum cea a României în privința utilizării noilor tehnologii, contribuind astfel la creșterea competitivității, la inovarea întreprinderilor și la facilitarea noilor forme de lucru”, a afirmat și și Liciniu Lupu, CEO Fabrica de Consultanță.

+

Valoarea sprijinului nerambursabil: între 20.000 și 30.000 euro pentru microîntreprinderi; între 20.000 și 50.000 euro pentru întreprinderi mici; între 20.000 și 100.000 euro pentru întreprinderi mijlocii.

Cofinanțare 10% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cofinanțare 0% pentru microîntreprinderi.

Domenii de activitate considerate prioritare și punctate maxim în cadrul programului: industrie alimentară; industrie prelucrătoare; industrie auto; construcții; transport și distribuție; producție; servicii adresate populației;

Criterii de eligibilitate:

  • IMM-urile să fie înființate cel târziu la data de 31.12.2021;
  • Nu intră în categoria de „întreprinderi aflate în dificultate”;
  • Nu au legătură cu industria de tutun și nu desfășoară activități de jocuri de noroc, financiare sau de dezvoltare imobiliară.

Foto: Dreamstime