SOLO, primul serviciu 100% digital din România de gestionare a PFA-urilor, a lansat o platformă gratuită pentru completarea Declarației Unice 2022/2023. Serviciul se adresează persoanelor care au avut venituri din PFA în 2022, dar le oferă posibilitatea de a-și declara câștigurile și din alte surse independente (chirii, dividende, investiții, criptomonede, indemnizații etc.).

Persoanele care au venituri din surse independente trebuie să își declare câștigurile prin Declarația Unică și să își stabilească impozitul și contribuțiile sociale datorate la pensie și sănătate. Însă completarea și depunerea Declarației Unice este un proces alambicat și destul de greoi, care se soldează anual cu multiple formulare completate eronat.

Cele mai frecvente greșeli sunt cauzate de neînțelegerea limbajului legislativ și a prevederilor fiscale, care duc la: calculul greșit al plafonului pentru pensie și sănătate, încadrarea eronată la normă de venit versus sistem real sau aplicarea incorectă a unor facilități fiscale.

Atunci când Declarația Unică are erori, oamenii riscă să plătească sume mai mari către stat. În plus, nerespectarea termenului limită de 25 mai pentru depunerea declarației atrage după sine aplicarea unor penalități de 0,08% pe zi. Totodată, și întârzierile de plată se sancționează cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei și penalități zilnice de 0,03%.

Folosind serviciul SOLO, completarea datelor pentru Declarația Unică este simplă, intuitivă și fără erori. Utilizatorii trebuie să răspundă la câteva întrebări despre veniturile obținute în 2022, iar aplicația calculează taxele și impozitele, generează Declarația Unică și o transmite pe adresa de email introdusă de utilizator. Ulterior, aceasta poate fi încărcată pe portalul ANAF, în contul SPV (Spațiul Privat Virtual). De asemenea, SOLO oferă acces la tutoriale video cu informații clare pentru depunerea Declarației și plata taxelor.

„Noi, la SOLO, credem că Declarația Unică nu trebuie să fie un coșmar birocratic de care PFA-urilor să le fie frică și ne-am însușit provocarea să o facem simplă și accesibilă tuturor”, a spus Alexandru Anghel, CEO SOLO.

Folosind soluția pusă la dispoziție de SOLO, PFA-urile care înregistrează venituri în sistem real pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit prin completarea Declarației Unice, selectând cu un singur click unul dintre ONG-urile partenere: Hospice Casa Speranței, Teach for Romania, Asociația Casa Bună sau Code for Romania.

+

SOLO este primul serviciu 100% digital din România de gestionare a PFA-urilor, lansat la finalul lui 2021, care oferă o soluție simplă, rapidă și ușor de înțeles pentru oricine are sau se gândește să își deschidă o afacere pe cont propriu.

În prezent, peste 5.000 de clienți folosesc platforma SOLO pentru a-și gestiona contabilitate.

Foto: Pexels