Piața bancară europeană se pregătește pentru una dintre cele mai mari tranzacții ale momentului: UniCredit a dat semnale puternice că și-ar dori o fuziune cu Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania. Această fuziune ar urma să formeze o entitate care ar depăși Deutsche Bank, cel mai mare creditor din Germania, așa că banca nemțească încearcă deja să blocheze această preluare.

Guvernul german, care a salvat Commerzbank după criza financiară din 2008/2009 prin preluarea unei participații de 16,5%, a anunțat săptămâna trecută că dorește să vândă o parte din acțiunile băncii, scrie Deutsche Welle. Directorul general de la grupul bancar italian UniCredit, Andrea Orcel a lansat o invitaţie la discuţii pentru o posibilă fuziune.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci.

Deutsche Bank vrea să își păstreze supremația în peisajul bancar german așa că încearcă să blocheze tranzacția

Deutsche Bank, în prezent cea mai mare bancă din Germania, caută acum soluţii pentru a încetini sau bloca preluarea Commerzbank de către UniCreditconform Bloomberg. O opţiune luată în serios de Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank, este aceea de cumpăra restul acţiunilor încă deţinute de guvernul german în Commerzbank, în prezent 12%.

Deutsche Bank a explorat o fuziune cu Commerzbank în 2019, dar aceasta s-a încheiat fără acord. Sindicatele au avertizat că o fuziune ar fi dăunătoare pentru clienții comerciali și pentru locurile de muncă. Un sindicat din sectorul serviciilor a cerut guvernului german să se opună unei fuziuni și să nu mai vândă acțiuni către UniCredit.

Commerzbank este una dintre puținele bănci private importante din Germania și un creditor important pentru așa-numitele Mittelstand, sau întreprinderi mijlocii, care reprezintă coloana vertebrală a economiei germane.

Unicredit a ieșit la cumpărături de anul trecut: va deveni a treia banca din România

Unicredit a început „cumpărăturile” încă de anul trecut când a anunțat preluarea Alpha Bank România. Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România va duce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale, în care Alpha Bank va avea o participație de 9,9%.

Conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.