Fondurile personale transferate în România, în primele șase luni ale anului, au crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor înregistrate de Revolut.

În același timp, fondurile trimise către România de utilizatorii din primele zece țări (Regatul Unit, Germania, Irlanda, Olanda, Franța, Italia, SUA, Spania, Belgia, Elveția) s-au majorat cu 12%, comparativ cu perioada anterioară, depășind valoarea de 740 de milioane de euro.

Pe primele trei locuri după creșterea sumei totale trimise în România cu Revolut s-au situat Belgia (+35%), Germania (+26%) și Italia (+25%). Un client Revolut care utilizează super aplicația financiară pentru transferuri internaționale de bani a trimis, în medie, în România 1.757 de euro, în semestrul I 2023 (+3% față de sem. I 2022).

Transferurile internaționale din România către țări din Asia, în creștere susținută

În privința numărului de tranzacții realizate, atât către România, cât și din România către alte state, și acesta s-a plasat pe un trend pozitiv. Numărul transferurilor de bani către țara noastră a crescut cu 8%, în timp ce transferurile către alte țări (outbound) au avut o creștere superioară, de 10% (procente ajustate cu creșterea bazei de clienți, incluzând transferuri peer2peer și transferuri între un cont bancar și un cont Revolut).

Revolut este utilizat atât de românii care muncesc sau trăiesc în afara granițelor țării, pentru a trimite bani acasă, către familiile lor, cât și de străinii din România, pentru a transfera bani către țările lor de origine, sau de familiile studenților români care urmează cursurile facultăților din străinătate.

Un fenomen care devine tot mai vizibil și din datele (agregate și anonimizate) ale aplicației de digital banking este cel al remiterilor de fonduri realizate de către muncitorii străini angajați în România.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în România lucrează aproape 120.000 de muncitori străini, cei mai mulți provenind din Nepal, Sri Lanka, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, India. Anul trecut, în România au venit să lucreze 100.000 de angajați din străinătate.

În primele șase luni ale anului, suma totală trimisă către Nepal, de exemplu, a crescut de zece ori, iar cea către Sri Lanka, de cinci ori, comparativ cu sem. I 2022. Și remiterile de bani către India au crescut cu 64% față de aceeași perioadă a anului 2022, la fel ca cele către Republica Moldova (+30% față de primul semestru al anului trecut).

De asemenea, numărul de tranzacții către aceste țări a fost în creștere: către Nepal, s-au efectuat de 13x mai multe tranzacții (sem. I 2023 vs. sem. I 2022), către Sri Lanka 8x mai multe tranzacții, către India, + 71%.

Totuși, cele mai mari volume transferate din România sunt direcționate către trei țări unde există o diaspora numeroasă sau unde studiază mulți tineri români, susținuți financiar de familiile din țară (Regatul Unit, Germania, SUA).

Practic, coridoarele financiare cu aceste țări asigură constant transferuri în ambele sensuri, atât sub formă de remiteri în țară, cât și sub forma transferurilor de bani din România către beneficiarii din aceste piețe. Suma medie trimisă din România către aceste țări, per utilizator, în primele șase luni ale anului a fost de 1.290 euro.

Revolut a ajutat clienții din România să trimită fonduri către beneficiari din 157 de țări, iar suma medie transferată per utilizator către alte țări a fost inferioară sumei medii care a intrat în țară – 939 de euro per utilizator/ semestru.

Revolut, o platformă de transferuri internaționale de bani accesibilă oricărei generații

Cea mai mare sumă medie/ utilizator a fost trimisă de un client Revolut către un destinatar din România cu vârsta peste 55 de ani (în medie, 2.213 euro/ destinatar/ semestru). Valoarea medie a unui transfer în euro către această categorie de beneficiari a fost de 231 de euro/ tranzacție.

Dintre toate categoriile de vârste, cea care a înregistrat cea mai mare creștere, ca volum, în sem. I 2023 vs. sem. I 2022, a fost segmentul 18-24 de ani (+30%). De asemenea, aceeași categorie de vârstă se află pe prima poziție și la numărul de tranzacții efectuate pentru transferuri de bani din străinătate, cu 15 tranzacții, în medie, pe primul semestru al anului.

O altă constatare este aceea că tot mai mulți seniori folosesc cu încredere și cu o frecvență în creștere tehnologiile avansate de digital banking, precum Revolut, pentru a primi bani din străinătate. De exemplu, pentru beneficiarii din România cu vârste peste 55 de ani, numărul tranzacțiilor prin care au încasat bani din străinătate a crescut cu 16% (sem. I 2023 vs. sem. I 2022).