România, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC – Home – EUDI Wallet Consortium), unul dintre cele mai mari consorţii desemnate de Comisia Europeană să înceapă pilotarea proiectului european dedicat identităţii digitale europene (EUDI), sub forma unei aplicaţii mobile de tip portofel digital eWalett.

În acest sens, o delegaţie ADR a participat, la începutul lunii iunie, la Paris, la evenimentul de lansare a Consorţiului european, condus de guvernele suedez şi finlandez, eveniment în cadrul căruia au fost iniţiate demersuri pentru stabilirea rolurilor şi atribuţiilor partenerilor în consorţiu, a fluxurilor de comunicare şi a calendarului pentru implementare.

Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot – LSP EWC) reuneşte 15 administraţii publice şi peste 40 de entităţi private din 18 state membre şi va testa trei cazuri de utilizare: stocarea şi afişarea credenţialelor de călătorie; organizarea şi structurarea portofelelor digitale; organizarea plăţilor prin intermediul portofelului.

În acest Consorţiu, rolul ADR este de a furniza identităţi electronice pentru testare (Personal Identifcation Data – PID provider), similar entităţilor publice din statele membre, având în vedere că derulează soluţii cu un grad de maturitate în creştere, precum platforma de plăţi online Ghişeul.ro şi aplicaţia mobilă pentru crearea şi gestionarea indentităţii digitale a cetăţenilor români, ROeID.

Portofelul european eWallet va putea fi operaţional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identităţii notificate Comisiei Europene. El va revoluţiona modul în care cetăţenii şi întreprinderile vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice şi private din Europa, va permite cetăţenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel şi va fi echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor, precizează sursa citată.

La 3 iunie 2021, Comisia Europeană a propus un Regulament privind o identitate digitală de încredere şi sigură pentru toţi europenii (eIDAS2), solicitând totodată statelor membre să elaboreze un set de instrumente care să abordeze aspectele tehnice ale viitorului sistem.

Prima versiune a setului de instrumente pentru portofel EUDI a fost publicată la 10 februarie 2023 – ARF v1, iar în urma unei licitaţii la nivel european au fost stabilite patru consorţii pentru demararea de proiecte-pilot pe scară largă. Rezultatele acestora vor contribui la dezvoltarea continuă a specificaţiilor tehnice pentru prototipul open-source al portofelului EUDI.

Tehnologiile de identitate digitală şi portofel au numeroase beneficii atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, iar UE este ferm angajată în aceste progrese, investind aproape 50 de milioane de euro în proiecte-pilot la scară largă (Large Scale Pilots – LSP) şi sprijinindu-le cu reglementări şi politici de mobilizare a datelor.

Cele patru proiecte-pilot pan-europene lansate pentru pilotarea şi îmbunătăţirea specificaţiilor tehnice ale portofelului identităţii digitale europene (EUDI) printr-o investiţie a Comisiei Europene de 46 de milioane de euro, bani proveniţi din Programul Europa Digitală, sunt POTENŢIAL (Proiecte-pilot pentru Consorţiul european pentru portofelul de identitate digital), EWC (Consorţiul EU Digital Identity Wallet), NOBID (Nordic-Baltic eID Wallet Consortium), DC4EU (Consorţiul Digital Credentials for Europe).

Testarea pe scară largă a EUDI se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă atât servicii publice, cât şi private, cu interacţiuni naţionale şi transfrontaliere.

Scenariile de zi cu zi includ: identificarea în cadrul serviciilor publice şi private – online şi offline; prezentarea în format digital a permisului de conducere; autorizarea diverselor plăţi; semnarea electronică a documentelor.

Proiectele-pilot la scară largă în care investeşte acum Comisia Europeană vor ajuta statele membre să se pregătească pentru intrarea în vigoare a Regulamentului european privind identitatea digitală, e-IDAS 2, aflat în prezent în negociere.

Pentru a contribui la atingerea ţintei Programului de politică al Deceniului digital pentru ca toţi cei care locuiesc în UE să aibă acces la un ID electronic sigur şi uşor de utilizat până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetăţean al UE acces gratuit la un portofel EUDI. Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară.

Foto: Dreamstime