Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,81% pe an, de la 6,00% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Noua valoare bifează una dintre cele mai mari scăderi din ultimii ani: indicele a scăzut în ultimii doi ani, dar cu viteza melcului. Mai mult de atât, ROBOR 3 M a scăzut sub nivelul IRCC. Începând cu 1 iulie 2024, a scăzut la nivelul de 5,86%, de la 5,9% trimestrul anterior, având o cotație apropiată de cea a ROBOR.
Noul nivel al ROBOR vine după ce Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 6,75%, de la 7% pe an. Aceasta reprezintă prima reducere a ratei din ultimii trei ani, ultima scădere fiind înregistrată în ianuarie 2021, atunci când dobânda cheie a coborât la 1,25% pe an, de la 1,5% în decembrie 2020.
Citește și:
CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că ROBOR va ajunge la nivelul de 5,69% într-un orizont de 12 luni. Ținând cont că rata actuală este de 6,13%, scăderea nu va fi considerabilă, astfel că ratele românilor nu vor experimenta scăderi majore.