Revolut, banca digitală folosită de milioane de români, plănuiește să facă anii viitori primii pași pe piața de capital internațională. Banca obține o evaluare de 45 de miliarde de dolari în urma vânzării acțiunilor de către angajați, scrie Financial Times. Britanicii își doresc ca Revolut, cel mai mare fintech din Marea Britanie, să aleagă Londra pentru listarea la bursă. Totuși, planurile gigantului bancar par să fie îndreptate mai degrabă spre bursa de peste Atlantic: cu toate că Revolut este curtată de britanici, fintech-ul se gândește la o listare la New York.

„Suntem încântați să oferim angajaților noștri oportunitatea de a beneficia de succesul colectiv al companiei”, a declarat directorul executiv Nikolay Storonsky.

După trei ani de aşteptare, Revolut a obținut această vară licenţă bancară „acasă” în Marea Britanie. Astfel, Revolut va trece în etapa următoare, de „mobilizare”, cunoscută pe plan local ca fiind o perioadă cu anumite restricții, una dintre etapele obișnuite în dezvoltarea proceselor bancare de către noile bănci licențiate în această țară.

Noul statut a deschis oportunități pentru fintech-ul britanic care își face planuri pentru listarea la bursă. Trezoreria din Marea Britanie vrea să ademenească Revolut pe bursa din Londra, în timp ce cel mai valoroasă fintech din Marea Britanie continuă să favorizeze o potențială listare la New York, scrie Financial Times.

Tulip Siddiq, consilier în Ministerului Economiei din Marea Britanie, pregătește o întâlnire cu Revolut în această toamnă, prin care autoritățile vor să înceapă discuțiile cu fintech-ul, potrivit Trezoreriei. Printre subiectele abordate se vor număra posibilele planuri de listare ale Revolut, precum și chestiuni mai ample legate de serviciile financiare din Marea Britanie.

Fintech-ul continuă să prioritizeze o potențială listare pe piața Nasdaq din SUA în loc de Londra, a declarat o persoană care are cunoștințe directe despre evaluare. Licența bancară pe care a primit-o Revolut acest an permite fintech-ului să dețină depozite și, prin urmare, să crească creditarea în Regatul Unit. Aceasta ar trebui, de asemenea, să îi sporească șansele de a obține o licență pe piața din SUA.


Revolut a refuzat să comenteze acest subiect.

Listarea Revolut pe bursa din SUA, o nouă luptă pierdută de britanici

Deși listarea la bursă a Revolut ar mai putea dura câțiva ani, alegerea bursei din SUA ar fi o lovitură pentru Londra, care a avut de suferit în ultimii ani, după ce tot mai multe companii au ales bursa din New York. Alte întreprinderi, inclusiv Arm, producător de cipuri cu sediul în Cambridge, au optat pentru listarea la bursă în SUA în încercarea de a atrage o evaluare mai mare.

Co-fondatorii Revolut, Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko, au declarat presei anul trecut, când fintech-ul se confruntă încă cu reglementările, că ar prefera să păstreze compania în mâini private, dar că, în cazul unei listări la bursă, ar alege probabil Nasdaq.

Atractivitatea pieței de capital americane a afectat și piața de tehnologie din România. Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, a declarat pentru wall-street.ro că giganții tehnologici din AI își iau ușor tălpășița către Statele Unite pentru că acolo găsesc sprijin și se pot dezvolta. Acest lucru a afectat deja și țara noastră, compania românească UiPath, fondată de Daniel Dines, a luat deja „calea Americii” pentru a se dezvolta.

„O companie de tehnologie, atunci când devine importantă, pleacă din Europa și se duce în SUA. S-a întâmplat și la noi în țară, UiPath a plecat din România: asta se întâmplă fiindcă UE reglementează tot ce atinge. Cu inteligența artificială (n.red: UE) s-a întrecut pe ea însăși: a reglementat ceva ce încă nu are. Este clar că nicio companie serioasă de AI nu se gândește să investească serios în UE și se duce în SUA”, a declarat Adrian Codirlașu.