Din momentul apariției cardurilor și la noi, am devenit fanul numărul 1 al acestora. Pentru mine sunt, într-un fel, o fereastră către lume. Un mic dreptunghi de plastic care deschide posibilități nemăsurate... cu o condiție esențială: să existe fonduri suficiente! 😊

Am avut și am carduri emise de mai multe bănci, iar în ultima perioadă am încercat și cardurile emise de jucători non-bancari, fintech-uri, care au venit cu alt gen de experiențe, astfel încât a avea un card astăzi a devenit ceva ușor și simplu.

Ce vreau să vă povestesc astăzi este experiența mea cu Orange Money. Precizez din capul locului că acesta nu este un articol publicitar, ci o istorie despre jucătorii din piață, pe baza testării serviciului. Evident că știam despre Orange Money de când au apărut, dar nu am fost tentat să mai deschid încă un cont și cardul aferent. Deja portofelul meu fizic nu mai suportă atâtea carduri și nu aveam chef să mai plătesc taxe de administrare pentru „plasticuri” pe care nu le folosesc deloc sau prea puțin.

Însă m-au convins mai mulți prieteni pentru că tot îi auzisem că folosesc Orange Money și că le place foarte tare. Am zis, fie, o să îl încerc și pe acesta. L-am încercat, mi-a plăcut și am zis să împărtășesc cu voi ce am experimentat eu.

Inițial am crezut că doar clienții Orange pot folosi serviciul, chiar mă gândisem de ce ai vrea să faci asta (chiar dacă operatorul de telefonie Orange are în România peste 10,7 milioane de clienți). Întâmplarea face să fiu și client Orange, dar nu asta este relevant. Însă de pe site-ul Orange Money am aflat că, din vara trecută, orice client al oricărei rețele mobile din România poate să apeleze la serviciile financiare oferite de companie.

Deschidere cont 100% online

Ca să pot beneficia de servicii, a trebuit să îmi descarc aplicația din Google Play (eu am Android), dar este disponibilă și în App Store pentru utilizatorii de iPhone

Odată instalată pe telefon, am început procesul de înrolare, care a fost rapid și fără prea mari bătăi de cap. Mi s-a cerut numărul de telefon, l-am confirmat prin codul primit prin SMS și apoi am trecut la deschiderea de cont propriu-zisă. Activarea se face printr-un apel video, pentru confirmarea identității, la fel ca la multe alte fintech-uri care oferă asemenea servicii. Evident, a trebuit să am cartea de identitatea cu mine, ca să dovedesc că eu sunt ăla care deschide contul și nu altcineva. Serviciul de înrolare este disponibil zilnic între orele 09-20.

Nu a trebuit să aștept prea mult ca să fiu preluat de un operator, a durat doar 2.55 minute. Doamna cu care am intrat în contact m-a rugat să țin buletinul în dreptul camerei telefonului și să îmi fac un selfie. Cu selfie-ul nu ne-a ieșit din prima, nu am reușit. Și a trebuit să reiau procesul de identificare de la început, dar, până la urmă, m-am încadrat și am finalizat pasul inițial.

Am urmat apoi un email de validare al contului, am primit și un certificat de semnătură electronică, ca să pot să semnez digital cererea de deschidere de cont. Am finalizat și etapa birocratică, a venit emailul final cu toate documentele și, gata, asta fost tot.

Ce știe să facă Orange Money

Aplicația funcționează ușor și te prinzi din prima ce trebuie să faci în ea, chiar dacă ești mai atehnic. Meniul este simplu, poți vedea rapid situația financiară, cardurile și poți să faci operațiuni instant. Odată cu activarea contului, vine și un bonus în valoare de 3X50 de lei pentru primele plăți din contul Orange Money. 

Am ales să îmi fac un card virtual, ca să pot să folosesc deja serviciul și am completat datele ca să îmi vină și cardul fizic acasă. Poți opta pentru un card Visa Classic sau unul Platinum, eu l-am ales pe cel Platinum, strict din motive estetice, mi-a plăcut mai mult cum arată cardul Platinum.

Diferența dintre ele este de costuri și de servicii, vedeți în fotografia de mai jos care sunt comisioanele. În plus, posesorii de card Platinum au inclusă asigurare de călătorie (pentru tine și membrii familiei), acces gratuit în saloanele business din aeroporturile naționale (nelimitat pentru deținător de card + 1 invitat), programul de oferte Visa Premium și Visa Luxury Hotel Collection. Detalii despre toate beneficiile cardurilor Orange Money puteți citi aici. Activarea cardului fizic trebuie făcută la un bancomat, atunci când faci prima tranzacție cu PIN la orice ATM.

Și apoi am început să pun la treabă cardul și aplicația, ca să vedem ce știe să facă, așa că, mai întâi, a trebuit să alimentez contul, ca să mai am niște bani. Există o opțiune utilă, de alimentare, unde poți adăuga un card principal din care să faci transferuri către Orange Money.

Pentru că știam că primesc puncte Thank You, am plătit factura telefonului, direct din aplicația mobilă a Orange, după ce am adăugat cardul meu Orange Money acolo.

Evident, cardul poate fi adăugat în Google Pay sau în Apple Pay și astfel poți plăti cu telefonul fără să mai ai grija portofelului.

A venit și cardul fizic, foarte repede, cred că la 2 zile după ce am făcut contul, ceea ce m-a și surprins, că nu mă așteptam să fie atât de rapizi.

Cardul este contacless, activat automat pentru plăți la comercianți, plăți online, dar și pentru retrageri la numerar. Toate aceste facilități pot fi setate ușor din aplicație, pot fi modificate limitele de tranzacționare, fie că sunt naționale sau internaționale.

O facilitate foarte importantă este cea de transferuri de bani, unde ai două modalități. Dacă vrei să transferi către cineva care are deja Orange Money, permiți aplicației accesul la contacte și faci transferul de bani direct pe baza numărului de telefon. Dacă vrei să trimiți cuiva care nu are Orange Money, dar îi știi IBAN-ul, poți face un transfer rapid prin această metodă.

Poți face și transferuri în valută oriunde în lume către persoane fizice sau juridice și procedura este la fel de simplă ca orice ordin de plată. Alegi moneda în care vrei să faci transferul, introduci suma, contul bancar către care vrei să trimiți și aia este, banii au plecat din cont imediat.

Ceea ce trebuie să rețineți este că toate aceste operațiuni de transferuri de bani nu implică și un comision, ceea ce este de mare ajutor. Și o bilă albă pentru Orange Money care nu comisionează aceste acțiuni.

Concluzii

Orange Money este o alternativă mișto la serviciile financiare clasice. Ai la îndemână toate beneficiile de care ai nevoie, direct de pe telefon, fără să îmi bați capul cu nimic altceva și da...fără comisioane.

Doritorii de carduri de credit trebuie să știe că operatorul are și așa ceva în meniu, cardul de credit fiind deja lansat de 1 an de zile. Card de credit nu mi-am făcut că am deja 3, nu l-am mai dorit și pe „norocosul” 4. Și acesta poate fi solicitat tot din aplicație (100% digital), însă procedura presupune câteva etape suplimentare, pentru că este nevoie de câteva acte în plus. Ceea ce este demn de menționat și în cazul cardului de credit este că toată procedura este complet digitală, nu este nevoie să mergeți nicăieri pentru a beneficia de acest produs.

Dacă este ceva ce nu mi-a plăcut la cardul emis de Orange Money, este faptul că nu poți să îți personalizezi PIN-ul, ceea ce este frustrant, căci trebuie să mai ții minte încă un PIN. În caz că l-ai uitat, îl poți reseta ușor din aplicație, un nou cod PIN fiind generat automat și vine într-un SMS.

Altfel, +1 pentru servicii, aplicație și experiența de utilizare. Dacă nu ați încercat până acum Orange Money, serviciul poate fi o alegere potrivită.