Peste o treime (38%) dintre fondurile speculative tradiţionale investesc, în prezent, în active digitale, aproape dublu faţă de anul anterior, arată raportul Global Crypto Hedge Fund Report 2022, citat de Agerpres.

Raportul a fost realizat de PwC, împreună cu Asociaţia pentru Gestionarea Investiţiilor Alternative (AIMA) şi Elwood Asset Management, parte din CoinShares, iar potrivit sursei citate, numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a accelerat şi a depăşit 300, la nivel global.

Raportul de specialitate relevă faptul că 57% dintre aceste fonduri au mai puţin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM), iar pentru 20% activele digitale reprezintă între 5% şi 50% din AuM. De asemenea, două treimi dintre fondurile care investesc în prezent în active digitale intenţionează să aloce mai mult capital în această clasă de active până la sfârşitul anului 2022.

Valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de crypto se situa la 4,1 miliarde de dolari, în 2021, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, arată datele incluse în raportul PwC.

Conform documentului, cele mai multe fonduri speculative au tranzacţionat Bitcoin BTC (86%), urmat de Ethereum ETH (81%), Solana SOL (56%), Polkadot DOT (53%), Terra LUNA (49%) şi Avalanche AVAX (47%).

În acest context, managerii fondurilor speculative indică o serie de domenii care au nevoie de îmbunătăţiri pentru adoptarea activelor digitale, în frunte cu auditul şi contabilitatea, gestionarea riscurilor şi conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garanţie şi administrarea fondurilor.

Datele cuprinse în cercetarea PwC provin din informaţiile colectate în primul trimestru din 2022, pe un eşantion de 77 de manageri de fonduri speculative şi specializate în criptomonede.

Sursă foto: Dreamstime