Raiffeisen Bank încheie o tranzacție de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiții, prin intermediul căreia va susține creșterea accesului la finanțare a companiilor mici și mijlocii, precum și a celor cu capitalizare medie, din România.

Raiffeisen Bank este prima bancă din România care își consolidează capacitatea de finanțare prin intermediul unei securitizări sintetice. Noul parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și cu Fondul European de Investiții (FEI) va contribui la creșterea accesului la finanțare și va întări reziliența companiilor mici și mijlocii (IMM), precum și a celor cu capitalizare medie (MidCaps), din România.

Ca urmare a acordului încheiat cu BEI, Raiffeisen Bank va oferi, pe parcursul următorilor doi ani, finanțări către beneficiari eligibili, IMM și MidCaps, în valoare de până la 523 milioane lei (106 milioane euro), cu o dobândă redusă comparativ cu alte finanțări similare.

„Acest parteneriat ne permite să creștem accesul la finanțare pentru IMM-urile și MidCaps-urile din România. Astfel, vom sprijini creșterea și dezvoltarea lor într-un mediu economic dificil, marcat de efectele negative ale pandemiei COVID, de conflictele militare din Ucraina și de criza energetică. La Raiffeisen Bank, suntem dedicați promovării creșterii economice și sprijinirii succesului clienților noștri. Credem că acest parteneriat va fi un pas important în realizarea acestor obiective", spune Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank.

Tranzacția de securitizare sintetică este structurată pe un portofoliu de credite non-retail, în valoare de 1.520 milioane lei (308 milioane euro). Portofoliul securitizat rămâne în bilanțul băncii și este împărțit în trei tranșe sintetice de risc: senior, mezanin și junior.

În cadrul tranzacției, riscul de credit al tranșei mezanin este transferat integral către FEI, în timp ce riscul de credit al tranșelor senioare și junioare este asumat de către bancă. Tranzacția prevede o perioadă de reconstituire de trei ani, în care expunerile amortizate din portofoliul securitizat pot fi înlocuite cu expuneri eligibile noi.