Raiffeisen Bank anunță lansarea Cadrului pentru Obligațiuni Sustenabile, al cărui scop este alocarea fondurilor atrase prin emisiuni de obligațiuni sustenabile, verzi sau sociale, către proiecte durabile, aliniate strategiei băncii privind sustenabilitatea.

Mai exact, banca va finanța proiecte de clădiri verzi, de energie regenerabilă, de eficiență energetică, transport și agricultură ecologice, proiecte de prevenire și control a poluării, a economiei circulare, a administrarii durabile a resurselor de apă, precum și proiecte pe teme sociale – acces la servicii esențiale de sănătate, educație și infrastructură, locuințe accesibile și finanțarea intreprinderilor mici și mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel național.  

„Anul 2021 a marcat o premieră pentru sectorul bancar din România și pentru noi – am fost prima bancă care am emis obligațiuni verzi și am deschis drumul pentru piața locală a finanțărilor verzi. În acest an, continuăm călătoria și facem tranziția către obligațiunile sustenabile cu scopul de a finanța proiecte eligibile care să asigure tranziția către o economie durabilă”, precizează Zdenek Romanek, președinte și CEO la Raiffeisen Bank.  

Anul trecut, Raiffeisen Bank a plasat, în premieră pentru piața românească de capital, primele două emisiuni de obligațiuni verzi în lei listate vreodată la Bursa de Valori București (BVB), dar și cea mai mare emisiune corporativă plasată și listată la BVB.  

Valoarea totală a creditelor eligibile verzi alocate pentru primul an a fost de 150 milioane de euro, care a reprezentat peste 2.000 de credite si 46% din suma totală a celor două emisiuni de obligațiuni verzi (325 milioane de euro), diferența fiind alocată către active lichide de calitate ridicată, în conformitate cu Cadrul pentru Obligațiuni Verzi al Raiffeisen Bank.  

Până în prezent, finanțările pentru clădiri verzi – locuințe, spații logistice și de depozitare, clădiri de birouri și unități de producție – au reprezentat cea mai mare pondere din împrumuturile verzi alocate de Raiffeisen (peste 97%), în timp ce finanțările pentru transport ecologic și agricultura durabilă au completat diferența. Reducerea anuală estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG) generată de portofoliul de credite verzi alocate se ridică la 1.985 tCO2, echivalentul a 1.026 de autoturisme conduse timp de 1 an sau 11,6 milioane de kilometri parcurși, potrivit băncii.

„Tranziția către obligațiuni sustenabile reprezintă un pas firesc în strategia asumată de Raiffeisen Bank de a susține finanțarea responsabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător. După succesul înregistrat în 2021 cu emisiunile de obligațiuni verzi, suntem convinși că prin emisiunile viitoare de obligațiuni sustenabile vom accelera dezvoltarea portofoliului nostru de finantari durabile, oferind mai multe șanse clienților noștri de a diminua impactul asupra schimbărilor climatice si sustinand in acelasi timp procesul de convergenta catre o economie mai rezilienta, incluziva din punct de vedere social si competitiva. În aceeași linie, putem confirma interesul investitorilor pentru portofoliile de proiecte verzi, combaterea schimbărilor climatice aflandu-se în topul priorităților de sustenabilitate în rândul acestora.”, explică Romulus Mircea, director Managementul Bilanțului și al Portofoliului la Raiffeisen Bank.  

Mai mult, instituția bancară subliniază confirmarea credibilității si impactului pozitiv asupra mediului al proiectelor eligibile definite in CadruCadrul pentru Obligațiuni Sustenabile a fost evaluat de către agenția de rating ESG (Environment, Social and Governance), Sustainalytics, care a confirmat credibilitatea si impactul pozitiv asupra mediului al proiectelor eligibile definite in Cadru, precum si alinierea sa cu cele mai ridicate standarde de piată. 

Astfel, Cadrul pentru Obligațiuni Sustenabile al băncii va contribui la atingerea a 7 dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite (ONU): SDG 2 (Eradicarea foametei), SDG 7 (Energie curată și la prețuri accesibile), SDG 8 – (Muncă decentă și creștere economică), SDG 9 – (Industrie, inovație și infrastructură), SDG 11 – (Orașe și comunități sustenabile), SDG 12 – (Consum și producție responsabile), SDG 13 – (Acțiune pentru schimbările climatice) și SDG 15 – (Viața terestră).

Pe data de 17 februarie 2022, Raiffeisen a primit premiul pentru "implementarea si promovarea finantarilor verzi pe piata de capital in 2021" din partea Bursei de Valori de la Bucuresti.

În prezent, Raiffeisen Bank România oferă servicii universale de banking pentru 2,3 milioane de clienți persoane fizice, 110.000 de IMM-uri, precum și 5.200 de companii mari și medii. Peste 1,1 milion de clienți digitali folosesc aplicațiile Raiffeisen Smart Mobile sau Raiffeisen Online.

Credit foto: 140026632 / Bank © Lenutaidi | Dreamstime.com