Consiliul Județean Bihor a semnat cu Raiffeisen Bank pentru un credit de 100 milioane lei, adică circa 20 de milioane de euro, aprobat în toamna anului trecut, pentru proiecte de investiții importante. 

„Este un împrumut necesar pentru proiectele de investiții pe care le derulează deja Consiliul Județean Bihor. Această finanțare va asigura lichiditatea necesară în perioada premergătoare obținerii finanțărilor europene nerambursabile. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru a finaliza proiectele începute în mandatele trecute, din bugetele proprii. De exemplu, Campusul Școlar pentru Învățământ Special, care are o valoare de aproximativ 18 milioane de euro și care până în acest moment a primit o finanțare de aproximativ 6 milioane de euro”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal.  

Durata creditului este de 14 ani, din care 2 ani perioada de tragere și de grație, iar 12 ani perioada de rambursare. Anul acesta vor fi efectuate trageri în valoare de 40 de milioane de lei, iar în 2023 în valoare de 60 de milioane de lei. Raiffeisen Bank va percepe o dobândă fluctuantă, la o rată egală cu rata de referință ROBOR la 6 luni plus o marjă de 0,70%. Nu se percep alte comisioane sau costuri suplimentare.  

„Am acordat Consiliului Județean Bihor un credit în valoare de aproximativ 20 milioane de euro destinat finanțării obiectivelor de investiții ale județului în următorii 2 ani: reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea și modernizarea infrastructurii Aeroportului Oradea, înființarea si dezvoltarea sistemului educațional si de cercetare științifică din județ. Prin această finanțare, Raiffeisen Bank devine principalul partener financiar al județului Bihor, susținând proiectele de dezvoltare atât ale județului, ale municipiilor Oradea si Marghita, dar și activitatea companiilor de utilități publice din Oradea”, a menționat și Radu Ciocoiu, director Corporații Regionale și Sector Public la Raiffeisen Bank.

Instituția financiară va continua să finanțeze programe de dezvoltare sustenabilă ce se vor implementa în anii următori, atât din surse locale, cât și sub PNRR, potrivit Luminiței Teleanu, Team Leader Sector Public la Raiffeisen Bank.

Credit foto: Photo 44590425 © Bacho12345 | Dreamstime.com