Radu Ionescu, Director Product Management la Mastercard, prezent la Future Banking Summit, a arătat că ultimii ani au condus la o accelerare a eforturilor de transformare digitală cu efecte benefice pentru toți participanții la ecosistemul de plăți.

„Un studiu realizat de noi arată că mai mult de 50% din populație a folosit plăți cu autentificare biometrică în ultimul an, ceea ce este foarte mult pentru această zonă. Iar următorul pas, din perspectiva Mastercard, este folosirea biometriei oricând este posibil, mai ales că băncile au investit foarte mult în digitalizare.”

Cu ajutorul datelor, Matercard poate pune la dispoziția comercianților studii și analize despre comportamentul consumatorilor. Comercianții pot analiza modul în care decurg tranzacțiile și astfel să decidă dacă există puncte de fricțiune la plățile cu cardul și dacă poată fi introdusă biometria ca metodă de autentificare.

„Următorul nivel pentru ecosistemul de plăți va fi inteligența artificială. Chiar și în România avem numeroase startup-uri și furnizori care au introdus chatboti. Roboții de chat sunt prezenți în viața noastră, iar în următorii ani vom asista la un mix între inteligența artificială cu puterea chatbot-urilor și cu analiza predictivă.”

Comercianții pot îmbunătăți experiența utilizatorilor atunci când fac cumpărături pentru a genera conversii.

Radu Ionescu a spus că, potrivit datelor, foarte multe tranzacții au loc pe mobil, iar aici este încă loc de îmbunătățire. Sunt în continuare site-uri care se încarcă greu și care pot fi optimizate. Din acest motiv, rata de conversie desktop versus mobil este la jumătate. Noile tehnologii pot îmbunătăți remarcabil experiența de utilizare a site-urilor sau a aplicațiilor pentru mobil.

Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, iFactor, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citi Romania, enfineo, Oney Romania, Mokka, Credex, Certsign, Salarium, ProCredit Bank, Autonom și Magnolia.ro. Partener instituțional: Asociația Română de Fintech (RoFin.tech).

Vezi aici prezentările susținute de unii dintre vorbitorii de la Future Banking Summit.

Foto: Ovidiu Udrescu