George Simion a dat startul campaniei sale electorale prin afișe în care promite că, odată ajuns președinte, va tăia dobânzile aplicate de bănci. Totodată, într-o Românie condusă de George Simion am putem cumpăra o casă cu doar 35.000 de euro, o sumă infimă din moment ce un apartament decent costă cel puțin dublu. Sunt aceste lucruri posibile? Economiștii spun că o tăiere a dobânzilor ar crea un „război” între oamenii care economisesc și cei împrumutați. Iată mai jos care este explicația care afirmă că promisiunile liderului AUR nu au logică economică.
Președintele AUR, George Simion, și-a început campania electorală prin mesaje populiste în care anunță cum va arăta viața românilor într-o țară condusă de el. Acesta le promite votanților săi că vor deveni „liberi financiari” prin tăierea dobânzilor la credite. Economiștii au ridiculizat promisiunea lui Simion, spunând că o asemenea măsură ar duce la un conflict între cei care economisesc și cei care se împrumută: în situația în care o bancă ar tăia dobânzile, ar scădea și cele ale depozitelor bancare, nu doar ale creditelor.
Citește și:
„Unii oameni vor vota, totuși, cu Simion, din diverse motive, unul dintre ele fiind chiar acela că ei cred că este posibil ca Simion să taie dobânzile. Ei sunt păcăliți de Simion. Pentru a se deștepta, este nevoie să se educe. Să înțeleagă că tăierea dobânzilor înseamnă, aparent, un beneficiu pentru cei care se împrumută (se grăbesc să consume), însă reprezintă o barieră pentru cei care economisesc (deponenți etc.) În consecință, tăierea dobânzilor creează un "război" între oameni, reduce acumularea de capital, reduce nivelul capitalului disponibil la nivel societal, reduce finanțarea investițiilor, implicit reduce nivelul de trai viitor”, a scris economistul Bogdan Glăvan, profesor universitar al Universității Româno-Americane.
Citește și:
A tăia dobânzile este ca și cum ai tăia mâinile oamenilor. Tai ceva natural. Efectul? Îngreunarea vieții oamenilor. Desigur, nici un creștin nu ar susține tăierea mâinilor oamenilor, însă iată că există clovni creștini care vor tăierea dobânzilor, adică tot chinuirea oamenilor, interzicerea libertății lor de a contracta, de a împrumuta și de a se împrumuta.
Bogdan Glăvan, profesor universitar al Universității Româno-Americane
Replica lui Simion: „Nu vorbim despre toate dobânzile, ci despre creditele imobiliare”
În secțiunea de comentarii a economistului Bogdan Glăvan (n.red. care a fost și consilierul fostului premier Ludovic Orban), președintele AUR a încercat să deslușească unele neclarități. George Simion a spus că în afișul său se referă doar la dobânzile creditelor imobiliare, nu la celelalte dobânzi (n.red: a depozitelor): „Bineînțeles, nu vorbim despre toate dobânzile ci despre creditele imobiliare unde băncile fac efectiv ce vor cu românii și cresc artificial unii indicatori”, scrie Simion.
Citește și:
Ar putea să fie acest lucru posibil? Matematica și logica economică spun că NU. Ca să funcționeze, instituțiile financiare trebuie să se asigure că rentabilitatea activelor este mai mare decât costul pasivelor. Mai exact, dobânzile la care banca oferă credite trebuie să fie mai mari decât cele pentru depozite. Atunci când banca oferă credite cu o dobândă de 8% și depozite cu o dobândă de 6%, diferența de 2% este folosită de companie ca să acopere costurile de funcționare: salariile angajaților, chiria sediilor, dezvoltarea băncii, etc.
În situația prezentată de George Simion - în care băncile ar tăia dobânzile creditelor, dar nu și cele ale depozitelor - instituția financiară nu și-ar permite să își desfășoare activitatea (să ofere credite, depozite) ceea ce ar duce la faliment. Unul dintre lucrurile care trebuie înțelese de români (n.red. chiar și de George Simion) este că banca este o instituție care funcționează ca orice altă companie: are nevoie de profit pentru a putea fi rentabilă, pentru a se dezvolta și pentru a putea rezista pe piață.
Citește și:
Ce case găsești cu 35.000 de euro? În București găsești garsoniere, dar nu te poți muta prea devreme în ele
În afișul electoral al liderului AUR apare și o promisiune care ar trebui să rezolve o problemă pentru românii care nu își permit să cumpere o locuință: case cu doar 35.000 de euro. Românii au ridiculizat promisiunea lui Simion pe rețelele sociale, dar unii atrag atenția și că un mesaj atât de populist ar putea să-i bage în eroare pe unii români.
Totuși, am încercat să caut case în bugetul lui George Simion. Cu 35.000 de euro ai destui bani să te muți într-o casă modestă de la țară, dar totul se schimbă atunci când mergem către centrele urbane mai mari. Spre exemplu, la o căutare pe site-ul imobiliare.ro, aceasta este o mostră de casă pe care o găsești în București în bugetul propus de liderul AUR - garsoniera se află în Pantelimon.