Regiunile de dezvoltare din sudul României vor beneficia de servicii suport avansate de inovare şi transformare digitală prin intermediul proiectului european Wallachia eHub (WeH) – European Digital Innovation Hub, care se ridică la valoarea de 3,17 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii „Spiru Haret", în calitate de coordonator al unui proiect european „Digital Innovation Hub" (EDIH), noua iniţiativă Walla eHub se derulează în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2025, autoritate de grant fiind Comisia Europeană. Valoarea totală a proiectului este de 3.172.282,50 euro, din care contribuţia UE ajunge la 1.586.131,28 euro.

Consorţiul, care reuneşte 16 parteneri, are ca obiectiv armonizarea reciprocă a capacităţilor de a oferi servicii specializate sub formă de soluţii digitale şi de interoperabilitate aplicând tehnologii avansate precum AI, securitate cibernetică, robotică, mobilitate, tehnologii de localizare (GIS), modelare digitală în construcţii (BIM), blockchain, etc.

Proiectul WEH va oferi o gamă de servicii de înaltă tehnologie care se concentrează pe inginerie logistică, agricultura de precizie, Smart City, servicii cu dublă utilizare, urbanism şi programe de formare privind conceptele cheie ale digitalizări, etc. Industriile planificate pentru a fi sprijinite, prin intermediul proiectului WEH, în următorii trei ani sunt: producţie (mobilier, textile, structuri metalice şi plastice, industria 4.0); industria agroalimentara; turism şi patrimoniu (hoteluri, restaurante, bunuri de patrimoniu precum muzee, clădiri vechi, antreprenori implicaţi în turismul rural şi pieţe de nişă, inclusiv turism cu alimente ecologice de la producători locali); industria construcţiilor; energie, petrol şi gaze; sănătate; mijloace de transport şi autorităţi publice.

Totodată, obiectivele proiectului prevăd sprijinirea nevoilor regionale de digitalizare şi contribuţia la crearea şi consolidarea unei reţele de EDIH-uri la nivel european, coordonarea şi stimularea procesului de transformare digitală prin servicii şi soluţii inovatoare integrate, cu efect multiplicator în Regiunea Sud Muntenia dar şi în Regiunea Bucureşti-Ilfov şi consolidarea capacităţii WeH ca furnizor de servicii de digitalizare.

Foto: Dreamstime