Start-upurile româneşti de tehnologie pot primi finanţări în valoare de 300.000 de euro, odată cu lansarea celei de-a doua ediţii a programului Alpha, derulat de fondul de investiţii Eleven.

Finanţările sunt acordate în schimbul a 10% din capitalul total, dar şi a unui plan de afaceri personalizat şi acces la toate resursele şi know-how-ul acumulate de fondul de investiţii, relatează Agerpres.

Aplicaţiile sunt deschise până în data de 7 martie 2024, iar companiile selectate vor putea începe activităţile din program în luna mai a acestui an.

Procesul de aplicare implică doar completarea unui scurt formular de aplicare, la care trebuie ataşat şi un pitch, după care va avea loc o întâlnire cu echipa de investitori a fondului. Ulterior, va fi programată o întrevedere cu membrii comitetului de selecţie, în cazul în care start-upul trece cu succes de etapa preliminară.

„După ce antreprenorii semnează lista de termeni şi condiţii, aceştia obţin acces la întregul pachet de resurse şi know-how oferite de către Eleven. Echipa oferă suport constant şi colaborează îndeaproape cu fiecare fondator pentru a crea un plan de business personalizat, astfel încât afacerea să poată ajungă la nivelul următor.”

Programul Alpha este împărţit în trei etape:

  • Discovery - în care fondatorii vor înţelege mai bine clienţii cărora li se adresează, vor discuta direct cu ei şi vor afla care sunt nevoile la care start-upul trebuie să răspundă;
  • Design - unde fondatorii vor defini plus-valoarea pe care o aduc clienţilor, dar şi unde vor învăţa să creeze un produs pe care clienţii lor să îl dorească;
  • Delivery - în care fondatorii creează o strategie de intrare pe piaţă, încep vânzările, pun bazele creşterii ulterioare şi pregătesc toate detaliile strategiei de strângere de fonduri.

La prima ediţie a programului, echipa fondului a analizat peste 450 de proiecte din 25 de ţări, iar fondul a selectat patru companii: Flataway şi TrueInsights - din Bulgaria, MyTeam - din Grecia şi Perfeqt - din Slovenia.

Eleven Ventures este una dintre principalele firme de venture capital pentru companii din Europa de Sud-Est, aflate la început de drum, investind în start-upuri încă din 2012.

Prin intermediul a 150 de investiţii colective derulate de-a lungul unui deceniu, Eleven susţine companii de tehnologie din patru domenii prioritare: fintech, sănătate, viitorul joburilor şi viitorul alimentaţiei.


Foto: Pexels