OTP Bank România a înregistrat în 2023 un profit net consolidat de 262 de milioane de lei, de șapte ori mai mare decât cel din 2022. 

Totodată, profitul operațional a atins valoarea de 270 de milioane de lei, marcând o creștere de 25% comparativ cu 2022. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4% față de anul precedent, la un total de 698 milioane de lei.

Cheltuielile operaționale au crescut cu 8% y-o-y, determinate în principal de creșterile salariale și de alte cheltuieli marcate de inflația ridicată, care s-a situat peste două cifre până în august. Raportul costuri/venituri s-a îmbunătățit la 69,4% în 2023 (-2,8 puncte procentuale față de anul trecut). De asemenea, baza de clienți activi a crescut cu 15% y-o-y, ceea ce reflectă încrederea și loialitatea clienților.

„Sunt mândru să spun că OTP Bank România nu numai ca a abordat provocările cu reziliență, dar pe parcursul procesului de vânzare și-a respectat angajamentul ferm pentru excelență, asigurând cu succes continuitatea operațiunilor locale. 2023 este un an important pentru noi, în care am obținut un profit record, un rezultat al dedicării și al competenței echipei noastre. Mai mult, am avut o creștere remarcabilă, de 15%, a bazei de clienți activi, ceea ce reflectă încrederea și mulțumirea pe care le avem din partea lor. Aceste rezultate subliniază orientarea noastră permanentă pentru furnizarea de servicii financiare de calitate și consolidarea relațiilor cu clienții”, a spus Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Cifrele lui 2023

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4%, la un total de 698 milioane de lei, într-un context cu rate de dobânzi mai mari.

Costul total al riscului a fost de +38 milioane lei, fiind influențat pozitiv de costul de risc de credit din al doilea trimestru al anului rezultat din vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de factoring.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% y-o-y la finalul anului 2023, în timp ce volumele q-o-q au fost stabile. Acest lucru s-a datorat unei scăderi de 12% în zona creditelor ipotecare, cauzată de creșterea generală a ratelor de dobandă, și unei scăderi de 4% a creditelor de consum, care au fost doar parțial compensate de creșterea cu 3% pentru creditele corporative și de o creștere de 9% a volumelor de leasing. Ca urmare a scăderii ratelor dobânzilor spre sfârșitul anului, vânzările de credite ipotecare s-au triplat q-o-q în trimestrul patru.

Volumul depozitelor a crescut cu 16% în 2023. Cea mai mare contribuție a provenit din depozitele atrase de la persoane fizice, care au crescut cu 17%, în timp ce depozitele atrase de la persoane juridice au crescut cu 13%.

Îmbunătățirile și optimizările din anii precedenți au direcționat raportul credite nete/depozite sub 100% până la sfârșitul anului (-19 puncte procentuale față de anul trecut); ca urmare, volumul datoriilor față de instituțiile de credit a scăzut cu 41% comparativ cu anul trecut.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins 19,8 miliarde de lei, un nivel stabil față de anul precedent.  Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,88%, influențată de creșterea fondurilor proprii.

În 2023, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 1,009 miliarde de forinți (13,044 milioane de lei), în timp ce profitul consolidat a fost de 991 miliarde de forinți (12,810 milioane de lei).