Grupul ProCredit, care activează, în principal, în Europa de sud-est și de est, a inaugurat propriul parc fotovoltaic, ProEnergy, în Lipjan, în apropiere de Pristina, Kosovo. Parcul fotovoltaic, de 3 MWp, a fost inițiat și implementat ca un proiect comun între Banca ProCredit din Kosovo și ProCredit Holding și a costat în jur de 2,5 milioane de euro.

Grupul ProCredit urmărește să contribuie la schimbarea peisajului energetic din Kosovo prin crearea unui know-how local, stimulând și investițiile în mediul privat. Proiectul reprezintă o etapă importantă pentru Grupul ProCredit, orientat spre dezvoltare, în ceea ce privește realizarea neutralității climatice, un obiectiv pe care îl urmărește încă din anul 2018.

Parcul Fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deținut de un grup bancar. Producția anuală preconizată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care va putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh.

În acest mod, Grupul ProCredit contribuie la tranziția energetică în Kosovo unde 90% din electricitatea generată în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune, cu emisii de gaze cu efect de seră și riscuri pentru sănătate și mediul înconjurător.

ProCredit, stabilizarea și transformarea sectorului energetic în țările în care activează

Proiectul ProEnergy din Kosovo reflectă orientarea spre dezvoltarea sustenabilă a Grupului ProCredit, care urmărește să contribuie la protejarea mediului înconjurător în țările în care activează. Dincolo de impactul pe care proiectul îl are la nivel local în Kosovo, ProEnergy reprezintă un pas esențial pentru Grupul ProCredit însuși, în direcția atingerii propriilor sale obiective climatice.

Din 2018, moment în care și-a luat angajamentul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, Grupul ProCredit a reușit să își reducă aproape la jumătate acest indicator. Parcul fotovoltaic inaugurat în Kosovo se află în curs de certificare, conform etalonului Gold Standard, iar energia curată pe care o produce va ajuta pe viitor la compensarea în mod semnificativ a emisiilor Scope 1 și Scope 2 la nivelul Grupului.

ProCredit, investiții în eficiență energetică, energie regenerabilă și alte investiții verzi

La sfârșitul lunii martie 2023, creditele verzi au reprezentat 20,2% din portofoliul de credite al Grupului ProCredit. Acest procent reprezintă credite în valoare totală de 1,2 miliarde EUR destinate investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă sau altor investiții verzi.

O treime din aceste credite acordate sunt utilizate deja pentru proiecte de energie regenerabilă. Până la data de 31 martie 2023, aproximativ 370 milioane de euro au fost puse la dispoziție pentru finanțarea unui număr de 1.370 de investiții fotovoltaice. Circa o mie dintre aceste investiții în panouri fotovoltaice au fost realizate de către întreprinderile mici și mijlocii sau de către persoane fizice, în timp ce restul fac parte din inițiative de finanțare pentru alte tipuri proiecte.

Creditele verzi rămân în centrul atenției Grupului ProCredit. Pe termen mediu, ponderea acestor credite din portofoliul total urmează să fie extinsă la 25%.

Și în România, ProCredit Bank și-a propus să fie un actor important în finanțarea tranziției energetice locale. În decembrie 2022, portofoliul de credite verzi al ProCredit Bank România depășea 80 de milioane de euro, reprezentând o pondere de peste 22% din portofoliul total de credite al băncii. Dincolo de aceste cifre, în calitate de partener strategic pe termen lung al clienților săi, ProCredit Bank România îi consiliază nu numai pe aspecte financiare, ci și în privința investițiilor verzi.

Mai multe informații privind strategia de sustenabilitate și Raportul de Impact al Grupului ProCredit pot fi consultate aici.