Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central au lansat platforma „Înrolare investitori" împreună cu Aurachain şi eVOTE, potrivit Agepres.

Prin intermediul acestei platforme, după parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul cărora investitorii pot participa şi vota online la Adunările Generale ale Acţionarilor organizate de companiile listate la BVB.

„Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocări: digitalizarea accelerată, în toate domeniile. Depozitarul Central a investit dintotdeauna masiv şi susţinut în automatizare şi digitalizare pentru a asigura servicii de o înaltă calitate, dar mai ales pentru a furniza soluţii în beneficiul şi pentru confortul clienţilor noştri. Astfel că lansarea platformei Înrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapă firească în dezvoltarea, optimizarea şi modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Această platformă va fi perfecţionată şi completată cu toate facilităţile de care are nevoie un investitor, în funcţie de oportunităţile pe care le vom identifica. Ne bucurăm să putem oferi, alături de Bursa de Valori Bucureşti, acest serviciu atât de important şi util pentru toţi actorii implicaţi în piaţa de capital românească", a afirmat Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.

Platforma va putea fi utilizată ulterior şi în alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanţă a unor servicii oferite de Depozitarul Central ‒ de exemplu, obţinerea extraselor de cont.

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, consideră că nu se mai poate vorbi despre piaţa de capital fără a face referire la digitalizare.

„Într-o primă etapă, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunările Generale ale Acţionarilor din cadrul companiilor listate la bursă şi procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE - sistem online de participare la şedinţele adunărilor generale ale acţionarilor. Ulterior, beneficiile platformei vor fi extinse la dezvoltarea altor servicii digitale pentru investitori. La nivelul Bursei de Valori Bucureşti am căutat mereu să identificăm soluţii tehnologice prin care să facilităm accesul la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi şi cu siguranţă lansarea acestei platforme vine în sprijinul lor", a menţionat Adrian Tănase.

+

În opinia lui Mihai Chişu, director general al Governance Partners, colaborarea dintre eVOTE şi Bursa de Valori prin Depozitarul Central ca prim serviciu de utilitate al platformei Înrolare Investitori reprezintă un pas semnificativ în direcţia dezvoltării pieţei de capital din România prin digitalizarea serviciilor oferite acţionarilor companiilor listate.

Mihai Chișu a mai spus că în perioada ianuarie-mai 2022, prin intermediul platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunări Generale ale Acţionarilor dintre care 37 au fost cele anuale.

Depozitarul Central oferă servicii de administrare centralizată a conturilor de valori mobiliare, servicii de compensare şi decontare a instrumentelor financiare tranzacţionate pe diferite locuri de tranzacţionare, servicii de decontare transfrontalieră prin legături stabilite cu alte CSD-uri, operaţiuni de împrumut de valori mobiliare.

Sursă foto: Dreamstime