Piața de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat o creștere cu 17% a numărului de tranzacții în primul trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță EY. Astfel, în pofida unui număr mai mare de tranzacții totale (48), valoarea estimată a activității locale de fuziuni și achiziții a scăzut la 1,8 miliarde USD în primele trei luni din 2022, față de 2,1 miliarde USD în aceeași perioadă din 2021.

„Piața de fuziuni și achiziții din România a dat dovadă de reziliență constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice și macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni și achiziții rămâne semnificativă, aproapiată de nivelurile record”, spune Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie și Tranzacții, EY România.

Astfel, cea mai mare tranzacție din acest trimestru a fost achiziția producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda (785 milioane USD), urmată de achiziția parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis (136 milioane USD).

Deși investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți ai pieței de fuziuni și achiziții din România (92% din totalul tranzacțiilor consumate), pe piața locală și-au sporit semnificativ activitatea și actorii străini, care au numărat nu mai puțin de 28 de tranzacții, în creștere cu 56% față de primul trimestru al anului precedent.

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori străini au proveniența în Țările de Jos (5 tranzacții), Statele Unite și Belgia (câte 3 tranzacții), urmate de Polonia, Austria, Ungaria și Gibraltar (câte 2 tranzacții).

Cât despre cele mai active sectoare în funcție de volumul tranzacțiilor de intrare, acestea au fost tehnologia și sectorul imobiliar (7 tranzacții fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzacții), telecomunicații, media și divertisment (3 tranzacții), energie și utilități și sănătate (2 tranzacții fiecare).

Nivelul prezent de activitate reflectă încetinirea globală a fuziunilor și achizițiilor, după un an record în 2021, mai precizează EY.

Sursă foto: 154742021 © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com