Noul cadru de identitate digitală va oferi cetățenilor UE acces digital transfrontalier la servicii publice esențiale.

Potrivit regulamentului adoptat și deja convenit cu miniștrii UE, acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online fără a fi nevoiți să apeleze la furnizori comerciali - o practică care ridică probleme de încredere, securitate și confidențialitate.

Ceea ce este important de reținut este că portofelul UE va fi utilizat pe bază de voluntariat. În timpul negocierilor, deputații europeni au obținut dispoziții care să protejeze drepturile cetățenilor și să promoveze un sistem digital incluziv, evitând discriminarea persoanelor care optează să nu utilizeze portofelul digital.

Legea prevede "semnături electronice calificate" gratuite pentru utilizatorii portofelului UE, care sunt cele mai de încredere, având aceeași valoare juridică ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiuni de la portofel la portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.

Deputații europeni au impus, de asemenea, un portofel cu sursă deschisă pentru a încuraja transparența, inovarea și pentru a spori securitatea. De asemenea, au stabilit reguli stricte pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate, pentru a asigura responsabilitatea și trasabilitatea.

Prin intermediul unui așa-numit tablou de bord de confidențialitate, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor și vor putea solicita ștergerea acestora, așa cum prevede Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

„Legislația urmărește să responsabilizeze cetățenii, oferindu-le controlul deplin asupra utilizării și partajării datelor lor. Identitatea digitală a evoluat de la o chestiune obișnuită la un catalizator pentru implicarea civică, împuternicirea socială și un mijloc de a promova incluziunea în era digitală”, a spus europarlamentarul Romana Jerković, raport pentru acest regulament.

Etapele următoare

Parlamentul a dat undă verde finală regulamentului cu 335 de voturi pentru, 190 împotrivă și 31 de abțineri. Acesta va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de către Consiliul de Miniștri al UE pentru a deveni lege.

Context

Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitală.

Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze datele într-un mediu unic și fără întreruperi pe telefoanele lor mobile.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această ușurință vine cu prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de o identitate fizică verificată, ceea ce face ca fraudele și amenințările la adresa securității cibernetice să fie mai greu de atenuat.

Legislația este un răspuns direct la recomandările Conferinței privind viitorul Europei, în special alinierea la propunerea 35(10) și la propunerea 33(5). Propunerea 35(10) pledează pentru crearea unei identități digitale europene comune pentru a raționaliza tranzacțiile și serviciile digitale transfrontaliere, susținută de un cadru solid de standarde și orientări europene pentru a asigura garanțiile necesare. Propunerea 33(5) subliniază importanța creării unui mediu digital sigur și demn de încredere.

Foto: Dreamstime