OTP Group și-a anunțat rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2022. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane de lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creșterea costului total al riscului.

Pe de altă parte, profitul operațional în primele șase luni ale anului 2022 a ajuns la 86 de milioane de lei.

El s-a dublat față de perioada similară de anul trecut, ca urmare a creșterii veniturilor totale de 22%, diminuate de o creștere cu +10% a cheltuielilor operaționale. Creșterea vine din investițiile în IT, creșterea cu 2% a numărului mediu de angajați și o o contribuție mai mare plătită în 2022 către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție.

„Prima jumătate a acestui an a impus, din nou, condiții extraordinare pentru întreaga economie, cu un context macroeconomic și geopolitic în constantă schimbare. Am menținut contactul direct cu piața și am urmărit îndeaproape evoluția sectorului bancar, pentru a oferi cele mai bune servicii și o ofertă atractivă pentru clienții noștri. Prin urmare, pentru OTP Bank au fost șase luni de dezvoltare, investiții constante și transformare organizațională, care, la rândul lor, au adus îmbunătățiri semnificative în operațiunile noastre și la capitolul rezultate. Toate investițiile planificate sunt în curs de implementare și suntem angajați în proiectele noastre de dezvoltare, atât pentru creșterea echipei, cât și pentru îmbunătățirea operațională”, a spus Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 35%, ajungând la un total de 313 milioane de lei, în timp taxele și comisioanele nete au crescut cu 9%.

S-a îmbunătățit cu 35 bps marja netă de dobândă, alimentată de creșterea ratei dobânzii de referință la trei luni pentru plasamentele interbancare (principalul reper pentru creditele corporate).

În primele șase luni, costul total al riscului s-a ridicat la -93 milioane de lei, alimentat de un cost al riscului de credit de -59 milioane de lei, ca urmare a creșterii portofoliului de credite, dar și a perspectivelor economice în scădere pentru anumite sectoare.

Provizioanele pentru alte riscuri, în valoare de -34 milioane de lei, se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operațional în valoare de -28 milioane de lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 23% de la an la an în prima jumătate din 2022, fiind susținut în principal de o creștere a creditelor corporate, în timp ce creditele ipotecare au crescut cu 17%. Creșterea cu 111% a creditelor corporate este o consecință a modificării definiției segmentelor corporate și IMM în Q3 2021.

Și pe segmentul depozitelor, OTP a înregistrat creșteri de 2% față de al doilea trimestru al anului trecut. Depozitele corporate au crescut cu 66%.

Raportul net credite/depozite a crescut cu 23 puncte procentuale de la an la an, la 137% (+12 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,78 de miliarde de lei, în creștere cu 24% față de nivelul consemnat în luna iunie 2021.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,02% (-2,13 pp de la an la an), pe fondul creșterii activelor.

+

În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 251 de miliarde de forinți (3.306 milioane de lei) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 43 de miliarde de forinți (562 milioane de lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (169 de miliarde de forinți/ 2.227 milioane de lei), DSK Bank din Bulgaria (50 miliarde forinți/ 654 milioane de lei), Croația (23 miliarde HUF/ 302 milioane RON),  Serbia (22 miliarde HUF/ 287 milioane RON), Slovenia ( 10 miliarde HUF / 128 milioane RON) Ucraina (-34 miliarde HUF/ -452 milioane RON), Rusia (-15 miliarde HUF/-195 milioane RON), Muntenegru (0,3 miliarde HUF/ 4 milioane RON), Moldova (2 miliarde HUF/ 29 milioane RON) și subsidiara din Albania (5 miliarde HUF/ 63 milioane RON).

Sursă foto: OTP Bank