OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 58 milioane lei, pe parcursul lui 2021, peste dublul rezultatului raportat în anul precedent. OTP Group a anunțat rezultatele financiare pentru 2021, iar rezultatele băncii sunt prezentate consolidat și ajustate în conformitate cu standardele grupului.

Profitul operațional din 2021 a atins 123 milioane lei, într-o tendință descrescătoare față de anul precedent, în special din cauza creșterii cheltuielilor operaționale cu 18%. Cea mai mare parte a acestor costuri provine din strategia de dezvoltare a băncii, lansată în 2019, susținută de majorarea cheltuielilor cu personalul în urma creșterii cu 8%, față de anul trecut, a numărului mediu de angajați, precum și din creșterile salariale.

„Rezultatele din 2021 sunt o imagine clară a nivelului nostru de dezvoltare. Urmăm călătoria începută în 2019, care pas cu pas ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de poziționare pe piață. Pe măsură ce cuantificăm operațiunile, observăm creșterea cotei de piață și rezultatele pozitive înregistrate la finalul anului, când atât activitățile de creditare cât și cele de economisire au crescut accelerat, cu două cifre. Prin urmare, abordarea noastră de a răspunde nevoilor clienților și de a le oferi instrumente bancare utile și bine concepute își dovedește eficiența și ne ajută să construim o relație și mai strânsă cu aceștia. Pe măsură ce punem în aplicare principalele noastre programe de investiții și de dezvoltare, cifrele indică în mod clar o creștere constantă a costurilor de operare și, cel mai important, acest lucru se întâmplă pe măsură ce ne mărim constant echipa. Aceste investiții reprezintă fundația unor noi creșteri, pe viitor. Astfel, vom urma aceeași strategie anul acesta și vom finanța economia și afacerile locale, atenuând, cât mai mult posibil, costurile de finanțare în creștere pentru clienții noștri, și continuând dezvoltarea digitală și extinderea rețelei, la nivel național”, a afirmat Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 10%, ajungând la un total de 498 milioane lei. Dinamica a fost susținută de creșterea semnificativă de 21% a volumelor de credite performante, în timp ce performanța a fost atenuată de o ușoară reducere a marjelor nete de dobândă.

În 2021, costul total al riscului a fost de -46 milioane lei. Scăderea de 68% survenită față de anul anterior a rezultat din costul mai mic al riscului de credit față de perioada de bază și din eliberarea altor provizioane. În trimestrul al patrulea, provizioanele create pentru volumul mai mare al creditelor din stadiul 2 și stadiul 3 au dus la costuri de risc de credit de -10 milioane lei. Pe cealaltă linie de costuri de risc, au fost eliberate provizioane de 25 milioane de lei, majoritatea fiind provenite din  litigii.

Volumul creditelor performante a crescut cu 21% în 2021, față de anul anterior, și cu 4% față de trimestrul precedent din 2021, fiind susținute de creșteri în toate domeniile de activitate. În primul rând, creditele ipotecare au crescut cu 25% față de anul precedent și cu 7% față de trimestrul al patrulea, în timp ce în trimestrul al treilea au fost introduse noi definiții pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri și zona corporate. În consecință, anumite expuneri au fost reclasificate între cele două categorii.

Volumul depozitelor a crescut cu 17%, comparativ cu 2020. În ciuda acestei creșteri de succes a depozitelor, raportul credite - depozite s-a majorat cu 4 puncte ptocentuale față de anul anterior, ajungând la 118%.

Conform standardelor de raportare locale, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creștere cu 24% față de nivelul consemnat în 2020.

Rata de adecvare a capitalului băncii rămâne la un nivel confortabil de 22,54% (+222 bps de la an), ca urmare a majorării capitalului de 200 milioane lei primită de la grup, în decembrie 2021.

În 2021, OTP Group a înregistrat un profit net consolidat ajustat de 456 miliarde HUF (6.266 milioane lei), iar profitul contabil a fost de 497 miliarde HUF (6.821 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (213 miliarde HUF/ 2.928 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (77 miliarde HUF/ 1.054 milioane lei), Croația (33 miliarde HUF/ 459 milioane lei), Ucraina (39 miliarde HUF/ 536 milioane lei), Rusia (38 miliarde HUF/ 516 milioane lei), Serbia (32 miliarde HUF/ 441 milioane lei), OTP Slovenia (17 miliade HUF / 231 milioane lei), Muntenegru (4 miliarde HUF/ 57 milioane lei), Moldova (6 miliarde HUF/ 80 milioane lei) și subsidiara din Albania (6 miliarde HUF/ 76 milioane lei).

Raportul complet publicat de OTP Bank poate fi consultat aici.