OTP Asset Management România anunță lansarea unui nou produs de investiții, „Portofolii individuale de investiții administrate discreționar", lărgindu-și paleta de produse de investiții disponibile clientilor săi, persoane fizice si juridice. Prin lansarea acestui produs, compania oferă o soluție complementară de investiții pe termen lung clienților săi.

Portofoliul individual administrat discreționar reprezintă o formă de administrare a investițiilor în care deciziile de cumpărare și vânzare a instrumentelor financiare, din portofoliu, sunt luate în numele clienților, de către profesioniști în investiții, așa cum este OTP Asset Management Romania SAI SA.

Astfel, toată responsabilitatea și deciziile implicate în procesul investițional revin în sarcina administratorului, prin intermediul unui Comitet de investitii, special constituit în acest scop. Mai mult decât atât, monitorizarea în permanență a portofoliului este responsabilitatea Managerului de Portofoliu special dedicat clientului.

CITEȘTE ȘI: OTP Bank: IMM Invest Plus continuă și în 2023

În acest mod, clienții care dețin astfel de conturi administrate discreționar, se pot concentra pe business-ul propriu, pe activitatea în care aceștia sunt specializați și prin care obțin venituri, lăsând în schimb, administrarea portofoliului investițional în sarcina profesioniștilor în investiții.

„De ceva vreme, am identificat o nevoie specifică a unui segment clar de clienți și aici vorbim de clienții care au la dispoziție sume importante de bani, pe care să nu le țină la saltea sau în depozite, ci doresc să își planifice conștient resursele financiare, într-un mod cât mai eficient și accesând serviciile unor profesioniști în investiții. Acești clienți știu cel mai bine că timpul înseamnă bani și decid ca timpul să lucreze în favoarea lor", spune Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.

Pentru deschiderea unui „Portofoliu individual administrat discreționar", este necesară o sumă de minim 500.000 lei sau 100.000 euro, produsul putând fi accesat atât de segmentul de retail, cât și de cel instituțional. În urma procesului de profilare pe care este necesar să îl parcurgă clientul, se conturează o strategie de investiții și termeni specifici ai contractului, pe baza cărora se construiește portofoliul investițional adecvat nevoilor acestuia.

Perioada minimă de contractare este de un an de zile. Cu toate acestea, clientul poate să încheie contractul în orice moment, în conformitate cu legislația în vigoare.

+

Mandatele discreționare sau portofoliile individuale de investiții administrate pe bază discreționară reprezintă un segment foarte important din industria de asset management la nivel european. Astfel, conform statisticilor EFAMA, la nivelul Europei, aproximativ 43% din activele sub administrare sunt datorate acestor mandate discreționare. În Europa, valoarea mandatelor discreționare acordate de clienții de retail este de aproximativ 560 mld. euro.

CITEȘTE ȘI: OTP Bank: 35% creștere a utilizatorilor de mobile banking în 2022

Ca orice investiție, și deținerea unui portofoliu individual de investiții administrat pe bază discreționară are riscurile sale. În principal, investițiile se desfășoară pe bursele globale și/sau pe cele locale, tranzacționând în special acțiuni, dar și instrumente cu venit fix. Prin natura lor, valorile de piață ale acestor active pot fluctua semnificativ, chiar de la o zi la alta. Astfel, valoarea portofoliului poate scădea sub valoarea sa inițială.

În funcție de tipul de risc profilat, atât detaliile contractului, cât și strategia de investiții pot varia. Astfel, înainte de a încheia un contract, potențialilor cliențil le sunt prezentate riscurile relevante care îi pot afecta.

Foto: Dreamstime