Înainte de reuniunea specială a Consiliului European din seara zilei de 24 februarie, DIGITALEUROPE și unsprezece asociații TIC din Europa Centrală și de Est, din care face parte și ANIS, au emis următoarea declarație:

„Noi, reprezentând 36.000 de companii digitale în Europa, de la tehnologie verde până la furnizori de servicii de sănătate și securitate cibernetică, ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul Ucrainei în fața actualei agresiuni ruse.

Susținem pe deplin măsurile pe care UE și aliații săi le iau pentru a evita alte vărsări de sânge. Dar sancțiunile nu sunt suficiente.

Tehnologia joacă un rol esențial în politica modernă de securitate. De ani de zile, Ucraina a fost supusă unui război cibernetic, slăbind infrastructura sa critică și funcționarea societății sale și semănând confuzie prin dezinformare.

Trebuie să fim împreună acum și să construim rezistența comună a societății europene. Ucraina a fost un centru al tehnologiilor informaționale și comunicații în plină expansiune în ultimele două decenii, dar nicio țară nu poate răspunde singură la acest tip de agresiune. Împreună cu NATO, liderii UE pot sprijini Ucraina oferind sprijin imediat pentru securitatea cibernetică.

De asemenea, UE trebuie să considere aceste zile ca un semnal de alarmă pentru a ne consolida scutul digital: pentru a forma mai mulți specialiști în securitate cibernetică și pentru a investi masiv în apărarea noastră informatică. Nu mai există scuze – este nevoie de toți oamenii pe punte. Europa are un decalaj de 200.000 specialiști în securitate cibernetică.

Trebuie să accelerăm dezvoltarea Centrului de Competență în domeniul securității cibernetice din București, România, să îi oferim mult mai multe resurse și să facem din acesta un adevărat hub al agențiilor naționale de securitate cibernetică.

Liderii politici ar trebui, de asemenea, să ia în considerare accelerarea rezolvării tuturor cererilor de viză pentru cei care decid să părăsească Ucraina – toți merită sprijinul nostru.

De asemenea, conflictul arată încă o dată importanța parteneriatului transatlantic. Consiliul pentru Comerț și Tehnologie UE-SUA este o oportunitate unică de a discuta măsurile pe termen scurt și lung pentru a asigura securitatea digitală a societăților noastre și a ne feri de agresiuni viitoare online și offline.”

Semnatari: DigitalEurope, ANIS-România, ATIC-Moldova, INFOBALT-Lituania, ITAS-Slovacia, ITL-Estonia, IVSZ-Ungaria, LIKTA-Letonia, KIGEIT-Polonia, PIIT-Polonia, TIF-Finlanda, ZIPSEE-Polonia.

Credit foto: Photo 87152370 © Jakub Jirsák | Dreamstime.com