La un an și jumătate de la prima implementare comercială, România înregistrează deja, în primul trimestru al anului, mii de utilizatori de open banking și o creștere exponențială a numărului de accesări a API-urilor bancare.
Platforma Finqware, prima platformă locală de date bancare în baza reglementării europene PSD2, a înregistrat peste 10.000 de utilizatori activi ai serviciilor de interogare a conturilor bancare.
Pentru a susține aceste servicii, platforma Finqware a făcut peste 18 milioane de apeluri de date către API-urile celor mai importante bănci din România, în primele 3 luni din 2022.
Platforma de Open Banking a startup-ului românesc Finqware a conectat primele bănci românești în 2020 și este în prezent utilizată de două instituții financiare importante din România, Banca Transilvania și CEC Bank. Cele 2 bănci oferă propriilor clienți de online banking servicii de interogare a conturilor altor bănci și inițiere a plăților din conturile altor bănci, direct din aplicațiile proprii (NeoBT, BTPay, CEC Mobile & CEC Internet Banking).
Citește și:
Serviciile de interogare a conturilor bancare dintr-o interfață externă băncii sunt posibile din 2018 în cadrul Uniunii Europene, datorită reglementării PSD2 (Directiva Revizuită de Plăți), care obligă băncile să deschidă canale digitale de transmitere automată a datelor bancare la cererea utilizatorilor lor. Aceste interfețe se numesc API (application programming interfaces).
Reglementarea PSD2 vine ca o recunoaștere a „revoluției fintech” pe piața serviciilor de plată la nivel european și acordă fintech-urilor un rol semnificativ în viitorul mediului financiar. România este una dintre țările avansate din regiune în privința utilizării de către populație a beneficiilor oferite de reglementarea Comisiei Europene referitoare la plăți.
Tot datorită acestei reglementări și tehnologiei API, europenii pot efectua plăți online, chiar și în magazinele fizice, direct din propriul cont bancar, fără a fi nevoie sa folosească un card. În cazul persoanelor care dețin mai multe conturi bancare, aceste schimbări vor permite accesarea informațiilor cu privire la conturile existente, dintr-un singur loc, în condiții de siguranță a datelor.
Citește și:
Acoperirea cu conectare în producție a API-urilor bancare din România este în plină expansiune și poate fi consultată pe site-ul Finqware (link).
„Majoritatea API-urilor bancare din România, cu mici excepții, funcționează suficient de bine și oferă clienților lor servicii de încredere. Eforturile noastre susținute din ultimii 3 ani, de a testa cu utilizatori reali conexiunile bancare și de a oferi feedback constant către bănci, acum se văd în calitatea acestor conexiuni. Astfel de servicii permit companiilor din România să acceseze un nivel de inovație în domeniul operațiunilor financiare care, în țări ca UK sau țările nordice, sunt deja o normă. În UK există deja 5 milioane de utilizatori ai serviciilor de Open Banking. Noi sperăm ca în România majoritatea companiilor să adopte cât mai curând facilitățile puse la dispoziție de platforma noastră de agregare de API-uri bancare: automatizarea fluxurilor de monitorizare a încasărilor, de recuperarea a creanțelor sau de risk scoring, centralizarea trezoreriei la nivel de grup sau holding, integrarea ordinelor de plată direct în sistemele de gestiune internă a furnizorilor etc.”, a spus Cosmin Cosma, co-fondator și CEO Finqware.
Încurajați de procesul accelerat de evoluție a serviciilor bancare digitale, Finqware va lansa în luna iunie 2022 platforma de open panking pentru companii medii și mari, FinqTreasury. Platforma este în acest moment în teste cu 10 companii care au decis sa fie printre primele care experimentează open banking pentru automatizarea fluxurilor financiare.
Citește și:
Sursă foto: Photo 200694813 © Wrightstudio | Dreamstime.com