Mai mult de un sfert dintre locurile de muncă din OCDE se bazează pe competențe care ar putea fi automatizate cu ușurință în viitoarea revoluție a inteligenței artificiale, iar lucrătorii se tem că ar putea să-și piardă locurile de muncă din cauza AI.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un bloc de 38 de membri, care cuprinde în mare parte națiuni bogate, dar și unele economii emergente precum Mexic și Estonia.

Există puține dovezi că apariția inteligenței artificiale are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă până acum, dar asta se poate datora faptului că revoluția este în stadii incipiente, a spus OCDE. Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forța de muncă din țările OCDE, țările din Europa de Est fiind cele mai expuse, a declarat organizația cu sediul la Paris în raportul Outlook 2023 privind ocuparea forței de muncă.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care folosesc mai mult de 25 din cele 100 de abilități și abilități pe care experții AI le consideră că pot fi automatizate cu ușurință. Între timp, trei din cinci lucrători se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă din cauza AI în următorii zece ani, a constatat OCDE într-un sondaj de anul trecut.

„Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii și dacă beneficiile vor depăși riscurile, va depinde de acțiunile politice pe care le întreprindem. Guvernele trebuie să ajute lucrătorii să se pregătească pentru schimbări și să beneficieze de oportunitățile pe care AI le va aduce”, a spus secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din sectorul de producție și finanțare din șapte țări OCDE. Sondajul a fost realizat înainte de apariția explozivă a inteligenței artificiale generative, precum ChatGPT.

Salariile minime și negocierile colective ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe care AI ar putea-o exercita asupra salariilor, în timp ce guvernele și autoritățile de reglementare trebuie să se asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromise, consideră OCDE.

Foto: Dreamstime