Patria Bank anunță lansarea Patria APIA SAPS Plus, un nou produs care se adresează tuturor antreprenorilor care exploatează suprafețe agricole mai mari de 50 ha, beneficiari ai subvenției SAPS, în baza convenției privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de sprijin implementate de APIA. 

Astfel, de acum, Patria Bank oferă celor care beneficiază de Subvenția APIA, în baza convențiilor tripartite semnate cu cele două instituții, două tipuri de finanțări: atât creditul APIA, cât și noul produs APIA SAPS Plus. Managerul regional Agro al Patria Bank, Cezar Adrian Paladie, spune că finanțarea beneficiarilor de adeverințe APIA a început în 2022 încă de la jumătatea lunii martie.

Clasicul credit Patria APIA oferă finanțare de până la 90% din valoarea adeverinței, până la momentul încasării subvenției APIA, fiind destinat finanțării capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de sprijin implementate de APIA (SAPS), a schemei de ajutor de stat reglementată de HG nr. 1179/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor - ameliorare rase și de către beneficiarii Măsurii 14 - Bunăstarea animalelor (păsari și porcine).

Noul produs, APIA SAPS Plus, are o valoare a creditului de până la 160% din sumele cuvenite din subvenția APIA SAPS, a cărei finanțări se acordă pe o perioadă de până la 28 luni.

„Cu noul produs, finanțarea cu sume chiar și de 160% din adeverința APIA SAPS, oferim rapid capitalul necesar producătorilor agricoli pentru intensificarea lucrărilor de primăvară, setând astfel premisele pentru o bună recoltă anul acesta. Investițiile în creșterea productivității și a capacității de producție sunt cu atât mai necesare anul acesta, cu cât cererea de produse agricole este în creștere foarte mare, pe fondul contextului regional”, a explicat Cezar Adrian Paladie, Manager Regional Agro, Patria Bank.

În perioada 2019-2021, volumul finanțării prin credite APIA în Patria Bank s-a ridicat la peste 230 de milioane de lei, 60% din volume mergând către beneficiari organizați sub formă de SRL, cu suprafețe mai mari. 

Din punct de vedere cantitativ însă, beneficiarii din grupul de producători agricoli, PFA și întreprinderi individuale au fost mai numeroși (60% din total beneficiari). Totodată, cei mai mulți fermieri care au contractat un credit APIA de la Patria Bank, respectiv 80% dintre ei, au o cifră de afaceri de până în 500.000 de euro/an. Peste 90% dintre producătorii agricoli beneficiari au sub 5 angajați.

Sursă foto: Patria Bank Romania